Kemal ÇEBER Rize Valisi

1961 tarihinden bu yana ülkemizde “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kabul edilen bu özel günü hep birlikte kutlayacağız. Hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olan haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı basın, demokrasinin yaşanmasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Doğru, ilkeli ve objektif görev anlayışıyla, özel hayata saygı ve hukukun evrenselliği ilkelerinden ödün vermeden çalışan, farklı görüşlerin seslendirilmesine de imkan sağlayarak, zamana karşı ve stres altında işlerini icra eden basın mensubu arkadaşlarımız, doğru haberi kamuoyuna ulaştırmak için büyük gayret sarf etmekte ve bu anlamda kamusal bir görevi yerine getirmektedirler. Bu sorumlulukların bilinciyle kamuoyunu aydınlatmak için her türlü olumsuzluğa rağmen ve mesai mefhumu olmaksızın büyük bir özveri ile toplumun haber alma özgürlüğü adına görevlerini yerine getiren basın çalışanlarımızı takdir etmemek mümkün değildir. Bu duygu ve düşüncelerle İlimizde görev yapan basın-yayın kuruluşlarının tüm çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlar, kendilerine ve ailelerine sağlık ve mutluluklar dilerim.

Prof. Dr. Reşat KASAP Rize Belediye Başkanı

“Demokrasinin gelişmesinde ve sağlıklı bir toplumun oluşumunda tarafsız, özgür, ilkeli ve basın ahlak kurallarına uyan bir gazetecilik anlayışı önemlidir. Haber verme, denetim, eleştiri, eğitim, eğlendirme ve kamuoyu oluşturma gibi çok önemli işlevleri vardır. Gazetecilik, her koşulda gerektirdiği dinamizm ve fedakârlığıyla icrası zor, ülkenin vicdanı olma vasfını elinde bulunduran nadide mesleklerden biridir. Geçmişten bugüne düşünce özgürlüğünün yanı sıra demokrasinin vazgeçilmez bir unsuru olan gazetecilerimiz; ülkemizin geleceği ve milletimizin menfaatleri doğrultusunda ilkeli, doğru ve tarafsız bir şekilde çalışarak, halkın haber alma hakkını sağlayan ve toplumun genel talep ve görüşlerini kamuoyuna yansıtma görevini üstlenen önemli kişilerdir. Kamuoyunun aydınlatılması ve bilgilendirilmesi için her şartta görevleri peşinde koşan, mesleğinin zor şartlarına rağmen mesai kavramı gözetmeksizin hizmet eden, başta Rize olmak üzere bütün basın çalışanlarının ve gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlar, meslek hayatlarındaki başarılarının devamını dilerim.”

Prof.Dr. Hüseyin KARAMAN RTEÜ'si Rektörü

Kamuoyuna doğru, tarafsız, İlkeli ve hızlı haber ulaştırmak için çalışan siz değerli basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun.

Hakan GÜLTEKİN Ardeşen Belediye Başkanı

Bugün 10 Ocak çalışan gazeteciler günü. Bu gün 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” Resmi gazetede yayınlanışı ile ülkemizde çalışan gazeteciler günü olarak kutlanmakta. Görsel, işitsel ve yazılı basın gün geçtikçe gelişmekte ve internet haberciliği sanal ortam kullanıcıları tarafından yaygınlaşmaktadır. Bundan mütevellit bu sektörde görev yapanların" Haberciliğin doğru bilgi paylaşımı olduğunu unutmadan Haberlerini güvenilir ve doğru kaynak kullanarak yapmayı tercih etmeleri dileğiyle tüm çalışan gazetecilerin, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günlerini en kalbi duygularımla kutlarım."

İshak ALİM, AK Parti Rize İl Başkanı

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. İl Başkanı Alim, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Çağımızın en dinamik mesleklerinden biri olan gazetecilik sayesinde, vatandaşlarımız, ülke ve dünya gündeminden haberdar olma gibi önemli bir ihtiyaçlarını gidermektedirler. Basın mensuplarımız, her türlüğü zorluğa rağmen görevlerini icra ederek vatandaşlarımızın haber alma ve bilgi edinme ihtiyacını karşılamaktadır. Özellikle günümüzdeki teknolojik gelişmeler sonucu ulaşmış olduğumuz bilgi çağında, basının önemi daha da artmış bulunmaktadır. Bireyin haber alma hakkını sağlayan, doğru, ilkeli ve tarafsız görev anlayışıyla kamuoyunu bilgilendiren basın, gerek uluslararası ve ulusal mecralarda gerekse yerelde kamuoyunun aydınlatılması ve bilgilendirilmesi doğrultusunda önemli bir görevi icra etmektedir. İletişimin en güçlü kanallarından olan gazeteciler, toplumun gerçekleri öğrenmesi ve düşüncelerini duyurmasının etkili bir aracıdır. İletişim teknolojisinin gelişmesiyle birlikte kullandığı enstrümanları artırmış, internet medyası ve sosyal medya ile yelpazesini genişletmiş, tek yönlü bilgi paylaşımından, çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımına ulaşmıştır. Basın mensupları önemli bir kamu görevini yerine getirirken, doğru ve tarafsız habercilik ilkesi ile vatanın ve milletin menfaatleri doğrultusunda haber yapmak sorumluluğunu da yerine getirmelidir. Bu duygu ve düşüncelerle Basın etik ve ahlakı doğrultusunda objektif, tarafsız ve doğru bir şekilde görevlerini yerine getiren başta yerel basın çalışanlarımız olmak üzere değerli basın çalışanlarımızın ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü’ kutlar, çalışmalarında başarılar dilerim.” Dedi

Yusuf Ziya ALİM ÇAYKUR Genel Müdür Vekili

Toplumun hızlı, doğru, tarafsız haber alma hakkını temin etmek; dünyada olup bitenler hakkında şeffaf, hakkaniyetli paylaşımlar aktarmak gibi ağır sorumlulukları olan medya çalışanlarımızın; mesleki ve insani anlamda daha iyi şartlarda çalışmalarını temenni ediyoruz. Bölgemizin önemli değeri olan Teşekkülümüzü; üreticilerimizle, çalışanlarımızla ve tüm tüketicilerimizle her an iletişimde tutarak bir aile olmamızda katkısı olan yazılı-görsel yerel basınımız başta olmak üzere bütün medya mensuplarımızın Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlar, sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yıl geçirmelerini diliyoruz.

ÇORUH EDAŞ

Bir fotoğraf karesi için saatlerce doğru anı bekleyen; bir satır haber ile birden fazla ifadeyi topluma yansıtan değerli basın mensupları ve basın gönüllülerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun… Gazeteciler, kamuoyunu aydınlatmak için günün her saati zor şartlar altında haber peşinde koşarak toplumun köprülerini inşa etmektedir. İnsanlara haber ve bilgi akışı sağlama gibi çok yönlü bir misyonu üstlenen değerli gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun. Küreselleşen dinamikler çerçevesinde meslek ilkelerini ve etiğini temel prensibi haline getiren gazetecilerin zaman zarfı fark etmeksizin bilinçlendirme ve haberdar etme aksiyonlarında gösterdikleri çabanın altını çizmek gerekir. İşlev bakımından her katmanda her nabızda var olma zorunluluğu ile mesleklerini icra eden gazetecilerimizin gücünü ve çabalarını takdir ediyor, meslek hayatlarında başarılarının devamını diliyoruz. Çoruh EDAŞ Kurumsal İletişim Yöneticiliği

Murat Toktaş KATİD Başkanı

Kamuoyunun bilgilendirilmesi için her şartta görevlerini yapmaya çalışan, bir fotoğraf karesi için saatlerce en doğru anı bekleyen, bir satır haberle birçok hayata umut olabileceği gerçeğini unutmadan, zor durumda kalacağını bildiği halde genede objektif olabilen, mesai kavramı gözetmeden çalışan değerli basın mensupları ve basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü en içten dileklerimle kutlarım. Saygılarımla,
 

Salih NAVDAR Ardeşen Gazeteciler Dernek Başkanı

10 Ocak çalışan gazeteciler şunları kaydetti; Bugün, 10 Ocak çalışan gazeteciler günü olmakla birlikte, İdareciler günü olarak da kutlanmakta. Bu bağlamda öncelikle ülkemizi yöneten idarecilerimiz başta olmakla birlikte, Ardeşen İlçe Kaymakamımız ve Belediye Başkanımızın da İdareciler günlerini en içten dileklerimle kutlarım.

Unutulmamalıdır ki; İlkeli ve dürüst haberciliğin yegâne prensiplerinden biri doğru haberciliktir.

Haberci kaynağından emin olunmadığı haberi yayınlarsa, bunun olumsuz sonuçları, başta habercilik ilkesine, haber alma özgürlüğüne ve nihayetinde içinde yaşadığı o topluma yıkıcı hasarlar verebilir. Bu manada; İlçemizde ve bölgemizde yapılan her türlü haber ilçe turizmine, ekonomisine, eğitimine, yöneticilerine ve o bölgenin halkına büyük zararlar verebilir.

Maalesef günümüzde haberci kimliği almak çok kolay?

İnternet üzerinde yapılan habercilik için, 65 tl lik isim hakkı ile alınan şahsa ait internet sitesi ve 120 tl lik şipşak çekim yapan bir fotoğraf makinesi kişiyi haberci yapmaya yetiyor.

Haberci unvanı bu kadar ucuz olmamalı!


Onca yıl sektörde emek harcayan, ter döken ve gecesini gündüzüne katarak doğru, ilkeli ve tarafsız habercilik yapmaya çalışan gerçek habercilerin emeklerini oturduğu yerden bilgisayar karşısında site haberciliği yapıyorum imajı vererek gördüğü her haberi kes, kopyala, yapıştır ve servis et mantığıyla haber hırsızlığı yapan ve gerçek emektarından çaldığı haberi kendi yapmış gibi sitesinden yayınlayan sözüm ona “HABER SİTESİ” sahiplerine en kısa süzerde yasal uygulamaların gelmesini canı gönülden istiyorum.

Gerçek habercilerin haklarını gasp eden ve kendine haberciyim diyen bu kişiler, yeri geldiğinde gerçek habercileri ve yeri geldiğinde ise yöneticileri halkın karşısında zor durumda bırakıyorlar.

Bu doğrultuda haber yapan arkadaşlara atacağı başlıktan haberlerinin içeriğine kadar, haberi yayınlamadan önce ilçe için ve bölge için bir daha düşünün ve doğruluğuna emin olduğunuz haberleri servis edin diyorum.

Evet bugün 10 ocak çalışan gazeteciler günü bizim günümüz;

1961 yılında 10 Ocak günü resmi gazetede yayınlanan bir kanun ile basın çalışanlarının bazı hakları yasal güvenceye kavuştu. Şimdi ''212 sayılı yasa'' olarak bilinen düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyor.

Gazete ve televizyon kanallarında çalışan binlerce gazetecinin ezici çoğunluğu ne 212'li ne de Basın Kartı sahibi. Sektörün yeni istihdam alanı olan internet medyası ise 212 bir yana hala herhangi bir yasal zemine bile sahip değil, öte yandan yerelde çalışan binlerce gazeteci emektarın dahi hala söz hakkı yok.

Haber için gecesini gündüzüne katarak yeri geldiğinde evinden, çoluk çocuğundan, sosyal hayatı ve yeri geldiğinde sağlığında bile ödün vererek çalışan emektar gazeteci arkadaşlarımızın hak ettikleri saygınlık, görev başında her kurumdan sağlanacak kolaylık ve iyileştirilmiş özlük haklarına bir an önce kavuşmaları dileğiyle, bu 10 Ocak 2019 Çalışan Gazeteciler Günü farkında lığın başlangıç miladı olmadı temennisi ile günümüz kutlu olsun. Diye konuştu.

Necip TAŞKIN Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı

“Vatandaşın bilgilenmesi için haber kaynağıdır. Devlet hizmetlerinin vatandaşa aktarılması, iyi ve kötü hizmetlerin eleştirilmesi, suçlunun ifşa edilmesi, cezalandırılması ve sosyal hayatın ekonomik ve kültürel değerlerine hizmet etmesi bakımından gazetecilik dünyanın en sorumluluk gerektiren mesleklerinden biri ve kamu adına hizmet edilen bir araçtır. . İletişimin olmazsa olmazlarından biri de basındır. Bir ülkenin ilerlemesi ve kalkınmasında da önemli görevler üstlenir. Bu mesleğin önemli işlevinden biri de ülkenin ilerlemesine katkı sağlamasıdır. İdari ve hukuksal açıdan zor ve sorumluluğu büyük olan bu mesleği icra edenler, hiç şüphesiz ki yeraltında çalışan madenciler kadar, gecesini gündüzüne katarak tehlikelere karşı görev aşkıyla çalışan emniyet mensupları kadar yıpranmakta ve özverili, sabırlı ve fedakârca görev yapmaktadırlar. Bu nedenle basın mensuplarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerekir Her türlü olumsuz şartlara rağmen özveriyle çalışan basın mensuplarının mesleki örgütlenmesi sağlanmalıdır. Basın mensupları kamu görevi yapmaktadır. Bu nedenle günümüz de gazeteciliğin sıkıntısız olarak sürdürülebilmesi gerekir. Yasal düzenlemelerle korunmaları sağlanmalıdır. Özlük hakları iyileştirilmeli, mesleki statüleri Avrupa standartlarında değerlendirilmelidir. Her şeyden önce toplu sözleşme hakkı verilmelidir. Gazetecilik mesleğinin meslek onuru, statüsü ve tüm hakları verilerek yasalarla güvence altına alınmalıdır. Basın camiasının ve çalışan tüm gazetecilerimizin 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun. Bu vesileyle tüm gazetecilerimize sağlık, başarı, huzur ve mutluluk dolu yıllar diliyorum.

Murat KÖSEOĞLU Türk Eğitim-Sen Rize Şube Başkanı

“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Rize’de bütün basın mensuplarının ayağına giderek bu özel günlerini kutlamak istedik. Ancak bir güne sığdırmamız biraz zor oldu. Bu vesileyle ulaşamadığımız gazeteci arkadaşlarımızı da en kısa zamanda ziyaret edeceğiz.

Özellikle yerelde toplumun sorunlarını gündeme taşıyan, sivil toplum örgütlerinin destekçisi olan, ekonomik ve kültürel olarak yörenin kalkınmasına katkı sağlayan basın mensubu arkadaşlarımız çok kutsal bir görevi yerine getirmektedir. Demokratik, gelişmiş toplumlarda halkın haber alma hakkı en temel haklardandır.

Basın, demokrasilerin sağlıklı işlemesinin vazgeçilmez koşulu, demokrasinin de bekçisidir. Basının görevi, halkı bilgilendirmek, siyasetin, diğer kurum ve kuruluşların yanlışlarını kamuoyunun dikkatine sunmaktır. Böylelikle halkın karar alma sürecine katımlına da katkı sağlamış olmaktadır.

Bu açıdan baktığımızda, yerelde basınımız bu görevi layıkıyla yerine getirmektedir. Ekonomik ve zaman zaman da siyasi baskı altında çalışan basın mensuplarımızı cani gönülden kutluyorum.