Hatay İl Sağlık Müdürü Sebahattin Yılmaz, 112 çalışanlarının en çok asılsız ihbarlar nedeniyle mağdur olduğunu söyledi.
İl Sağlık Müdürü Sebahattin Yılmaz, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Oğuz Ekinci, 112 Komuta Merkezi Başhekimi Dr. Hüseyin Bayramoğlu ve 112 acil servis çalışanlarının hazır bulunduğu etkinlikte, komuta merkezine gelen ihbarların ne şekilde değerlendirildiği ve ambulansların ne şekilde harekete geçtiği uygulamalı olarak basın mensuplarına aktarıldı.
Yılmaz, vatandaşların asılsız ihbarları nedeniyle zor durumda kaldıklarını belirterek, "Hatay genelinde 38 acil sağlık istasyonumuzla hizmet veriyoruz. Vatandaşlarımız 112 Acil Çağrı Merkezimizi gereksiz çağrılarla meşgul etmekteler. Günlük olarak yaklaşık 10 bin çağrı alıyoruz ve bunların yaklaşık 500’ü kabul edilebilir. Diğerleri tamamen gereksiz çağrı. Günlük vaka sayımız iki yüz. İl genelinde mevcut acil yardım ihtiyacı olan tüm vakalarımıza kentsel ve kırsal olmak üzere yüzde 90 oranında ulaşmaya çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine en hızlı kaliteli ve nitelikli ulaşmasını sağlamak amacıyla ekiplerimize eğitimler veriyor ve vatandaşlarımıza sağlık hizmetlerini en iyi şekilde sunmaya gayret ediyoruz" dedi.
İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde ’Yenidoğan Ambulansı’nın hizmete girdiğini kaydeden Yılmaz, "İlimizde mevcut hizmetlerimize ilave olarak verilen yenidoğan ambulansıyla hizmet veriyoruz. Aylık ortalama 120 bebeğimizi hazır ekibimizle kuvözlü şekilde taşıyoruz. Bununla birlikte Bakanlığımızın yeni aldığı ambulanslardaki kamera sistemlerine ilave olarak pilot il olarak uygulamaya geçirdiğimiz kameralı ambulanslarımız var. Bu yıl içinde tüm ambulansları kameralı hale getirmeye çalışıyoruz. Ayrıca kapalı otopark sistemleriyle de ambulanslarımızın içinde bulunan ilaçların miat süreleri ve kalitesinin bozulmasını önleyecek şekilde de hizmet vermeyi planlıyoruz" diye konuştu.
112 ambulanslarının Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği ’olay yerine en geç 10 dakikada ulaşma’ prensibi doğrultusunda hareket ettiğini kaydeden Yılmaz, "Bakanlık standardımızda kentsel alanda 10, kırsal alanda 30 dakikada vakalara ulaşmak gerekiyor. Hem kentsel hem kırsal oranda vakaya ulaşma oranımız yüzde 90’ın üzerinde şuan için şehrimizde. Bu yıl açılacak yeni istasyonlarımız var mevcut ekiplere ilave olarak. Bunlar ve yeni alınan ambulanslarla bu hızımızın daha da artacağını tahmin ediyorum" diye konuştu.