Yozgat’ın Sorgun ilçesinde özel bir maden ocağında çalışan 60 maden işçisi, 7 aydır maaşlarını alamadıklarını iddia ederek iş bırakma eylemi yaptı.
Maden Ocağı önünde toplanan 60 maden işçisi, Soma’da hayatını kaybeden 301 maden işçisi için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Maden işçilerine Yozgat CHP Milletvekili adayları Hasan Arslan Nurdoğdu ve Zeynep Kılıçarslan da destek vererek maden ocağı önüne gelerek işçilerin sıkıntılarını dinledi.
İşçilerden 33 yaşındaki İsa Şimşek, 7 aydır maaşlarını alamadıklarını belirterek, “Devletin bize vermiş olduğu hakları alamadığımız gibi kendi çalıştığımızı da alamıyoruz. 1 yıl içerisinde 5 ay maaş aldık. Maaş bordosunda bin 718 lira 5 maaş alan bir insan bir yıl içerisinde nasıl geçinir. Yani madencinin ölmesi mi gerekiyor. Ne huzurumuz kaldı, ne de dayanacak gücümüz kaldı. İş yerine maaşlarımız ödenene kadar girmeyeceğiz. Bazı madenci arkadaşlarımız gece vardiyasından çıkıp gündüz inşaatlarda çalışıyorlar. Hangi baba yiğit bu işi yapabilir. Memurun maaşını bir ay ödemesinler bakalım Türkiye nasıl karışıyor. Ama iş madenciye geldiği zaman kimse oralı dahil olmuyor” dedi.
İşçilerden Dursun Erdoğan ise maden ocağında çalışan işçi sayısının 180 kişi iken bu sayının 60’a kadar düştüğünü belirterek, “Dayanabilen arkadaşlarımız bu zamana kadar dayandı. Dayanamayanlar ise başka işlere girdi. Şu anda yerin 280 metre derinliğinde çalışıyoruz. Üretim var. Çıkan kömür şu anda bizim ihtiyacımızı karşılayacak durumda. Nedense siyasetçilerimiz bizleri sadece seçim zamanında hatırlıyorlar. Şimdi kimse kapımızı dahil açmıyor. Biz seçim zamanında değil kötü zamanda hatırlanmak istiyoruz. İlle de Soma’daki gibi birkaç madenci kardeşimizin ölmesi mi gerekiyor? Soma’dakiler bir gün öldü. Onlar kurtuldu diyoruz. Ama biz burada 1,5 senedir her gün ölüyoruz. Çok zor durumdayız” dedi.
3 çocuk babası Ertuğrul Şahan ise 4 senedir aynı maden ocağında çalıştığını söyleyerek, “8 aydır maaşımı alamıyorum. İki tane çocuğum üniversitede okuyor. Bir tanesi ise ilkokula gidiyor. Çocuklarım yüzünü bakamaz hale geldim. 25 senedir evlilik hayatım var. Son 3 aydır aile huzurum dahil kalmadı. Bugün elektrik faturamın son günü. Yemin ediyorum size cebimde 30 kuruşum var. 11 aydır ev kiramı dahil veremiyorum. Bir başka yere çıkmak istesem, nerde çalışıyorsun maden ocağında dediğimde bize ev dahil kiraya verilmiyor” dedi.
Yozgat CHP Milletvekili 1.sıra adayı Hasan Arslan Nurdoğdu, maden işçilerinden bilgi aldıktan sonra kısa bir açıklama yaparak, “Böylesi durumlar devlet denilen gücü bugün ihtiyaç vardır. Devlet hak edenin hakkının alması için güçsüzün yanında olan güçtür. Ama maalesef bu gücü şimdi burada göremiyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından 60 maden işçisi olaysız bir şekilde maden önünden ayrıldı.