Kastamonu Belediyesi, Adli Tıp Kurumu’na götürülmesi gereken cenazelerin ahşap tabut yerine paslanmaz çelik tabutta taşınması için çalışma başlattı.
Kastamonu Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü, Adli Tıp Kurumu’na gönderilmesi gereken cenazelerin ahşap tabutta sağlığı tehdit etmesi ve hijyenik olmaması gerekçesiyle paslanmaz çelik tabutta taşınması için harekete geçti. Bu kapsamda paslanmaz çelikten tabut yaptırılması için girişimlerde bulunan Kastamonu Belediyesi, cenazelerin hijyenik şekilde taşınmasını sağlayacak. İlk etapta 3 adet çelik tabut siparişi veren Kastamonu Belediyesi, Adli Tıp Kurumu’na taşınacak cenazeler için de 1 adet cenaze nakil aracı tahsis etti.
Paslanmaz çelik tabut yapımını üstlenen firma sahibi Hakan Çölez, “Kastamonu’da vermiş olduğumuz hizmetler çerçevesinde, Kastamonu Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü tarafından olağanüstü durumlarda Adli Tip Kurumu’na gönderilmek üzere yola çıkan cenazelerin, ahşap tabutlar içine akan kan, irin gibi maddelerden kaynaklanabilecek hastalıklardan dolayı bir proje gerçekleştirildi. Proje kapsamında Kastamonu Belediyesi, önceden bildiğimiz klasik ahşaptan tabutlar yerine bu şekilde paslanmaz sacdan bir tabut yapma fikri ortaya atıldı. Bizde işletmemiz olarak bu tabutun yapım işlemini gerçekleştirdik. Olağanüstü durumlarda vefat eden kişi, buradan yıkanmadan Adli Tıp Kurumu’na kontrol edilmek amacıyla götürülüyor. Adli Tıp Kurumu’na giden ahşaptan tabutlar etrafında kan ya da irin kalabiliyor. Bundan dolayı Kastamonu Belediyemiz, düşündü ki burada çalışan insanlar hasta olabilir, çünkü bu tabutlar bir kaç defa kullanılıyor. Bu tabutlara vatandaşlar, insanlar elini sürebiliyor. Bu yüzdende insanlar hastalanabiliyor veya rahatsızlanabilir. Bunda dolayı hem hijyenik olması açısından hem de daha uzun sureli kullanışlı olması açısından ahşap tabut yerine paslanmaz tabut yaptık” dedi.
Çelik tabutların kolayca temizlenebileceğini söyleyen Hakan Çölez, “Kullanılan sac paslanmazdır. Sıcak havalarda taşınacak cenazelerde, tabutun paslanmaz çelik olmasından dolayı üzerine güneş ışığı çekmeyecek. Paslanmaz çelik tabut, güneş ışığını yansıtacaktır. Adli Tıp Kurumu’na götürülen tabutlar üzeri açık araçlarda taşınıyor. Bu yüzden de sıcaktan dolayı cesede herhangi bir sıcak havadan dolayı veya başka bir nedenden dolayı zarar vermeyecek” diye konuştu.
Paslanmaz çelik tabutun kapalı araçlarda taşınması durumunda sac ile kaplı olmasından dolayı cenazeyi daha serin tutacağını belirten Hakan Çölez, şöyle konuştu:
“Paslanmaz çelik tabut, Kastamonu’da daha yeni kullanıyor ama Türkiye’de birkaç ilde şu anda çelik tabutlar kullanılmaya başlandı. Kastamonu Belediyesi’nin vatandaşa yeni bir hizmetidir. Ayrıca Kastamonu Belediyesi, Adli Tıp Kurumu’na asayiş olaylarında cenazelerin getirilip götürülmesi için bir araç tahsis etti. Şu anda Kastamonu’da, yeni başlatılan bu hizmetle diğer illerde olduğu gibi Kastamonu’da bu standartları yakalamış oldu."