Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Balıkesir’in Bandırma ilçesinde temaslarda bulundu. Bakanlığa bağlı Marmara Hayvancılık Araştırma Enstitüsü ve Bandırma 17 Eylül Üniversitesi’ni ziyaret eden Bakan Çelik, kırmızı et temininde Türkiye’nin bugünleri iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi.
Marmara Hayvancılık Araştırma Enstitüsü’ne gelen Bakan Faruk Çelik, burada enstitünün faaliyetleri ve hayvan sayısı hakkında yetkililerden brifing aldı. Brifingin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Çelik "Et önemli bir protein kaynağı. Bu konuda önümüzdeki yıllar içerisinde insanlık çok daha ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalır. Aslında bizim coğrafyamızın küçükbaş hayvancılığa daha uygun olduğu dikkate alındığında enstitünün önemi de burada hayvan ıslahı, yetiştiriciliği ve denetim kaynaklarının korunması ile ilgili yapılması gereken işler var, yapılanlar var ama ben gelmeden önce aldığım bilgiye göre burada nitelikli vasıflı damızlık koçların yaygın bir şekilde hayvan ırkının ıslahı açısından yaygınlaştırılması gerekirken, sayısal açıdan çok düşük düzeylerde olduğunu söylüyorlar. Bu hızla bizim hayvan ıslahını gerçekleştirmemiz ve küçükbaşta almamız gereken mesafeyi almamıza ciddi bir etki oluşturmak mümkün değil. Onun için buraları daha da fonksiyonel kılacak bir yaklaşım içerisinde olacağız. Özellikle üniversite ile iç içe ve dayanışma içerisinde adeta öğrencinin pratik ve uygulama alanı enstitü olacak şekilde bir anlayışı Türkiye’nin bir çok yerinde olduğu gibi Bandırma’mıza da sergileyeceğiz. Ben diğer açıdan manda ile ilgili olarak da bizim hayvancılık desteklerimiz ve açıkladığımız milli tarım projesi çerçevesinde manda merkezleri önem arz ediyor. Bu anlamda manda ırkının ıslahı ile ilgili atılan bu adım önemli ama hızlı bir şekilde geliştirilmesi gerekiyor. Türkiye’de 135 bin manda var. 80 milyon nüfusa oranladığımızda ne ifade ettiğini görüyoruz. Hem küçükbaş hem büyükbaş hem de geneli itibarıyla kırmızı et temininde Türkiye bugünleri çok iyi değerlendirmek durumundadır. Çünkü farkındayız ya da değiliz dünya hayvansal ürünler konusunda aslında dar bir boğaza doğru hızlı bir şekilde ilerliyor" dedi.
Bakan Çelik daha sonra Bandırma 17 Eylül Üniversitesi tarafından kampüs kurulması amacıyla Marmara Hayvancılık Araştırma Enstitüsü’nden talep edilen araziyi inceledi. Çelik, üniversiteye de ziyarette bulunarak Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir’den brifing aldı. Burada da açıklamalarda bulunan Bakan Çelik, "Üniversite şehirle bütünleşmeli. Bu yönüyle fakülte sayısının çok olmasından ziyade ihtiyaç sayısı neyse öyle kurulmalı. Biz Bakanlıklar olarak ve özellikle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak 17 Eylül Üniversitesi ile ilgili bize düşen görev neyse dayanışma içerisinde olmamız gerekiyor. Bilim olmadan yaptım demeyle işler olmayacağını bilmemiz gerekiyor. Özellikle insanlığın geleceği açısında önem arz eden gıda, tarım bitkisel üretim hayvansal üretim bu alanlarla ilgili olarak da Ziraat Fakültesi’nin ve Denizcilik Fakültesi’nin burada kurulması önemli. Ben daha önce gelip göreceğimi söyledim. Geldim bugün gördüm ve şunu söylüyorum. Ziraat Fakültesi’ni bir an önce faaliyete geçiriniz. Balıkesir’in Bandırma’nın buna ihtiyacı var. Burada 22 bin dekarlık alan sizin emrinizde. Burada 1-2 bin dekar mesele değil. Fiziki mekanlara ihtiyacınız olur. Ama tarım amaçlı mekanlara ihtiyaçlarınız olursa, ilave yapılması gereken bir şey varsa ama 22 bin dekarlık alanı birlikte kullanmanızı istiyorum" dedi.