Diyarbakır’da Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın seçim bürosunu ziyaret eden Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Fikri Yıldız, 90’lı yıllarda faili meçhullere ve hak ihlallerine alkış tutanların bugün HDP’yi alkışladığını belirterek, birilerinin MHP ve HDP’yi güçlendirerek gerilim ortayı oluşturmak istediğini ifade etti.
Bir dizi ziyaret ve açılışlarda bulunmak üzere sabah saatlerinde Diyarbakır’a gelen Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Fikri Işık, partisinin Diyarbakır’da birinci sıradan milletvekili adayı gösterdiği Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın seçim bürosunu ziyaret etti. Işık, burada partililer ve Bakan Yılmaz tarafından karşılandı. Burada açıklamalarda bunan Kalkınma Bakanı Yılmaz, Diyarbakır için bütün bakanların önemli olduğunu ancak en önemli bakanlardan birinin Fikri Işık olduğunu belirtti. İlk günden beri en temel önceliklerinin istihdam olduğunu söylediğine dikkat çeken Yılmaz, “İstihdam deyince de bunun en önemli unsuru KOBİ’ler ve sanayi. Bu nedenle bu istihdam meselesinde sayın bakanımızın inşallah büyük destekleri olacak. Bugün kendisi ve TOBB başkanı ile birlikte bazı programlarımız olacak. Ancak önümüzdeki dönemde çok önemli desteklerini bekliyoruz. Bu bölgemiz muazzam potansiyellere sahip olan bir bölge. Diyarbakır’ın her türlü potansiyeli ve varlığı var. Tekrar söyleyeceğim, varlık içinde yokluk yaşıyoruz. Geniş arazilerimiz var, çok önemli sulama projelerini hayata geçiriyoruz. Bununla birlikte çok büyük bir tarımsal üretim patlaması yaşayacağız. Özellikle Silvan projesinin hayata geçmesi ile. Lojistik anlamda çok önemli bir yere sahibiz. Ve Diyarbakır lojistik merkez olma konumunda” dedi.
Organize sanayi bölgesini büyüteceklerini ve bu hafta içerisinde alt yapı ihalesinin yapılacağını vurgulayan Yılmaz, “Bunu da müjdelemiş olalım Diyarbakır’a. Diğer taraftan tekstilkent projemiz var. Hayata geçirdiğimizde doğrudan 7 bin 500, dolaylı olarak çok daha fazla istihdam sağlayacak bir proje. Bir taraftan da Dicle Üniversitesi’nde teknokenti kurduk. Üniversite sanayi işbirliği ile Diyarbakır’da katma değeri daha yüksek bir üretim modeli oluşturacağız” diye konuştu.
“DİYARBAKIR FARKLI BİR NOKTAYA GELECEK”
Diyarbakır’da 100 çalışma çağında insan varsa bunun sadece 30’unun çalıştığını, iş gücüne katılım ve istihdam oranın çok düşük olduğunu dile getiren Yılmaz, “Önümüzdeki dönemde bütün çabamızı istihdama odaklayacağız. Bir taraftan mesleki eğitimi destekleyeceğiz. Diğer taraftan altyapıları geliştirerek, KOBİ desteklerini arttırarak, yatırımları arttırarak istihdamı arttıracağız. Çok cömert bir teşvik programımız var. Diyarbakır’a çok önemli teşvikler veriyoruz. Bir taraftan teşvikler, diğer taraftan kamu yatırımları, kalkınma ajansının hibeleri ve diğer desteklerimiz ile birlikte Diyarbakır önümüzdeki yıllarda çok farklı bir noktaya gidecek. Daha fazla üreten ve ihraç eden bir ilimiz olacak inşallah. Diyarbakır bugüne kadar potansiyellerini yeterince kullanamadı. Bunun da ne için olduğunu biliyoruz. Huzur ortamı oluşmadığı için bu potansiyel harekete geçmedi. Şimdi çözüm süreci ile birlikte bu ekonomik potansiyel de hızla harekete geçecek. Çözüm süreci aynı zamanda bir kalkınma sürecidir. Bununla birlikte harekete geçirmediğimiz potansiyeller harekete geçecek. Kaynakları boşa harcamayacak, kardeş kavgası ile enerjimizi tüketmeyeceğiz. Çok daha iyi bir Diyarbakır’ı hep birlikte inşa edeceğiz. 7 Haziran seçimleri çok kritik. Kim ne derse desin güçlü sivil yönetimlerin olmadığı yerde ne süreci sonuçlandırmak ne ekonomiyi arzu ettiğimi yere taşımak ne de uluslar arası alanda gücümüzü ortaya koymamız mümkün. Türkiye son 12 yılda çok iyi mesafeler kat etti. İnşallah önümüzdeki yıllarda da bir taraftan büyüyecek. Diğer taraftan bölgeler arası dengesizliği daha fazla giderecek. Doğu’ya Güneydoğu’ya hiçbir hükümetin yapmadığını yaptık. Şu anda da havaalanı projelerimiz, eğitim, sağlık, karayolları ve diğer yatırımlarımız devam ediyor. Bir yenilik yaptık bu dönem ilk defa Diyarbakır’a özel bir seçim beyannamesi hazırladık. Onun da son rötuşlarını yapıyoruz. Baskısını yapıp kamuoyu ile önümüzdeki günlerde paylaşacağız. Diyarbakır için neyi öngördüğümüzü ve önümüzdeki yol haritasını Diyarbakır halkı ile paylaşacağız” şeklinde konuştu.
“AMAÇ, ÇOK ÜRETEN DİYARBAKIR OLUŞTURMAK”
Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Fikri Işık ise, temel amaçlarını çok üreten bir Diyarbakır oluşturmak olduğunu ifade etti. Türkiye’ye daha fazla üretimle, yatırımla ve istihdamla adını daha çok andıran bir Diyarbakır oluşturmanın kendileri için çok önemli olduğunu dile getiren Işık, “Bölge uzun yıllar sıkıntılar içinde kaldı, acılar çekti. Bu acılı dönemlerden ders çıkarmak ama kendi değerlerimizle kalkınmak bizin en temel önceliğimiz. AK Parti olarak biz 13 yıldır bunu başardık. Bunu yaparken kendi değerlerinden hiç taviz vermedi. Bunu yaparken kendi inancını yok saymadı. Milletine güvendi ve milleti ile birlikte hareket etti. Bizim Diyarbakır’da en temel önceliğimiz üretimi, yatırım, istihdamı ve refahı arttırmak. Bunu başardığımız zaman Diyarbakır hak ettiği yere gelecek” dedi.
“BİRİLERİ FARKLI HESAPLAR PEŞİNDE”
Kendilerinin vatandaşların akşam evine ekmek götürsün, yastığa başını gönül rahatlığı ile koysun diye uğraştığını ancak birilerinin farklı hesaplar peşinde olduğunu anlatan Bakan Işık, “Gerilim üzerinden siyaset yapmayı birileri alışkanlık haline getirdi. Ancak bizim tek derdimiz var Diyarbakır’ı büyütmek, Türkiye’yi büyütmek. Diyarbakır büyürse, ülke büyür. Bu nedenle Diyarbakır’a özel önem ve öncelik veriyoruz. Bakınız Diyarbakır’ın nüfusu 1 milyon 650 bin yaklaşık. Aynı ölçekteki başka bir ilde en az 7-8 organize sanayi bölgesi var. Diyarbakır’da sadece bir OSB var. Kalkınma bakanımız milletvekili adayınız. Cevdet Bey ile birlikte bu hafta OSB’nin genişleme ihalesini yapıyoruz. Tekstil ihtisas organize sanayi bölgesinin de en kısa sürede hayata geçirmenin gayreti içerisinde olacağız. Bunda istiyoruz ki hem katma değeri yüksek ürünler üretelim hem de istihdamı hızla arttıralım. Şu anda OSB’de 4 bin insan çalışıyor ama 50 bin insan çalışabilir. Diyarbakır’da refahın artması gerekiyor. Herkesin düşük ücretlerle geçindiği bir şehir olmasını arzu etmiyoruz. Bunun için bir taraftan OSB’lere çok yoğun destek vereceğiz. Ama her şeyden önce şunun altını çizmek durumundayız. Bölgenin refahının artmasının anahtarı çözüm sürecidir. Çözüm süreci bölgemizin de ülkemizin de geleceği için olmazsa olmaz bir nokta. Biz AK Parti iktidarı olarak bu noktadaki her türlü karşı çıkmaya rağmen süreçte kararlılıkla yürüyoruz. Sürecin de AK Parti güçlenirse devam edeceğini ifade etmek isterim. AK Parti güçlenirse süreç hızlanır ve silahlar bir daha kullanılmayacak üzere gömülür. Silah seslerinin değil de makinelerin tıkır tıkır çalıştığı bir şehir istiyoruz. Bunun için de AK Parti’ye destek istiyoruz” diye konuştu.
“HDP FARKLI BİR KULVARA KAYDI”
1990’lı yıllarda Diyarbakır’ın yaşadığı acılara, faili meçhul cinayetlere ve buradaki insan hakkı ihlallerine alkış tutan kesimlerin bugün HDP’yi alkışladığını kaydeden Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu Diyarbakırlının dikkatle değerlendirmesi gereken durum. Ne oldu da, ne değişti de bu bölgedeki insan hakları ihlallerini savunurken HDP’yi alkışlar duruma geldiniz. Acaba onlar mı bölgeye bakışlarını değiştiler. Yoksa HDP mi farklı kulvara kaydı? HDP’nin farklı kulvara kaydığını hepimiz görüyoruz. Daha düne kadar muhafazakar değerler ile ilgili konuşmayan HDP, bugün din ve diyanetle uğraşmaya başladı. Daha düne kadar müftü aday gösterenler, Diyanet İşlerini kapatmaktan bahsetmeye başladı. Özellikle maalesef muhafazakar kardeşlerimizi derinden yaralayan Taksim-Kabe benzetmesi yapmaya başladı. Belli ki HDP Kürtlerin partisi olmaktan, Marksist-Leninist bir parti olmaya doğru hızla ilerliyor. Ben Diyarbakır halkının bütün bu konuları en güzel şekilde değerlendireceğine inanıyorum. Birileri HDP ile MHP’yi aynı anda güçlendirerek gerilim siyaseti ve atmosferi oluşturmaya çalışıyor. Bunları Diyarbakır halkının en güzel şekilde değerlendireceğine inanıyoruz”.