Kütahya’nın Simav ilçesine bağlı Beyce köyde bulunan yaşlı çınar, geniş gövdesi ve uzun dalları ile görenleri hayran bırakıyor.
Köyün Hıdırellez mevkiinde bulunan ve 450 yaşında olduğu söylenen ulu çınarın Kütahya Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından koruma altına alındığı, ancak üzerindeki bilgi tabelasının kaybolduğu belirtiliyor.
Beyce Köy Muhtarı Haşim Akat (38), genişliği 9 metre, boyu 41 metre olan görkemli ulu çınarın, Beyce köyünün tarihi ile aynı yaşta olduğunu söylüyor. Akat “Görenlerin ’41 kere maşallah’ diyerek geçtiği ulu çınar, Beyce’nin sembolü haline geldi. Turistik Eynal Kaplıcalarına tur ile gelen amatör fotoğrafçılar, özellikle sonbahardaki renkli görüntülerin çekimleri için Beyce köydeki ulu çınarı ve hemen üst kısmında haşmetiyle uzanan kestane dağını görüntülemeye geliyorlar“ dedi.
Beyceli müzisyen İbrahim Avseven de, müzik çalışmalarında, bazen bu ulu çınardan ilham aldığını söylüyor. Avseven “Ulu çınarın altında içilen bir bardak çayın keyfi anlatılmaz, ancak yaşanır“ dedi.