Çin’in egemenliği altında bulunan Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine yapılan baskı ve şiddet olaylarında şehit olan Türkler için Manisa’da gıyabi cenaze namazı kılındı.
Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Manisa Şubesi tarafından ikindi namazını müteakip Hatuniye Camii’nde kılınan gıyabi cenaze namazına; Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Önal, Basın İlan Kurumu Manisa Şube Müdürü Kenan Tokgöz, Genç Memur Sen Manisa Temsilcisi Mesut Öner, AGD Manisa Şube Başkanı Metin Engin ve çok sayıda vatandaş katıldı. Hatuniye Camii imam hatibi İsmail Cesur’un kıldırdığı gıyabi cenaze namazının ardından başta şehit olan Uygur Türkleri olmak üzere dünya üzerindeki tüm mazlumlar için dua edildi.
Yapılan duanın ardından kısa bir açıklama yapan AGD Manisa Şube Başkanı Metin Engin, “Çin yönetiminin işgali altındaki Doğu Türkistan’da Müslümanlara yönelik zulümler vahşet ve dehşet derecesine ulaşmıştır. İşgalci Çin yönetiminin Müslümanlara yönelik insanlık dışı işkence ve tahakkümünü artırmasında özellikle Ramazan ayını seçmesi, Müslüman halkı provoke etmeye yönelik bir stratejidir. Provokasyonların amacı Doğu Türkistan halkını kışkırtıp uluslararası kamuoyuna haksız gösterme çabasıdır. Oysa gerçekte olan işgalci Çin polisinin dur ihtarı bile vermeden Müslümanları vurup öldürmesidir. Geçtiğimiz hafta içerisinde sadece oruç tuttukları için yüze yakın kardeşimiz şehit edilmiştir. Yaşanan arbedelerde yaralanan ve tartaklanan kardeşlerimizin sayısı belli değildir. İşgalci Çin yönetimi Müslüman devlet memurlarının, öğretmenlerin, öğrencilerin ve işçilerin oruç tutmasına ve namaz kılmalarına müsaade etmemektedir. Müminlerin inandıkları gibi insanca ve Müslümanca yaşayabilmeleri için İslam ülkeleri, uluslararası insan örgütü platformları ve özellikle Türkiye teyakkuz halinde olmalıdır. Her türlü yolla Çin yönetimi uyarılmalı ve zulme son verilmelidir” dedi.