Elazığ’da Ramazan ayının gelmesiyle, fırıncılar ve kalaycı ustaları 60 ile 90 derece sıcaklıkta oruç tutuyor.
Yaz ayına denk gelen Ramazan ayı, fırıncıları ve ateş önünde kalaycılık yapan kalay ustalarını zorda bırakıyor. Hava sıcaklığının 34 dereceyi gördüğü Elazığ’da ateş başında çalışan fırıncı ve kalaycı ustaları, meslekleri gereği ısısı 60 ile 80 derece sıcaklığı olan fırınların önünde saatlerce çalışmak zorunda kalıyor. Elazığ’da çalışan fırıncılar ve kalaycı ustaları, gün boyu ateşin önünde ekmek pişirerek, demir döverek, kaynak yaparak zor şartlar altında çalışmalarına rağmen oruçlarını tutmayı ihmal etmiyor.
"YAZIN SICAĞINI, KIŞIN SOĞUNU ÇEKİYORUZ"
Elazığ’da 45 senedir kalaycılık yapan 55 yaşındaki kalaycı ustası Alaaddin Uruerler, ekmek parası için yazın sıcakta kışın ise soğukta bu işi yapmak zorunda olduğunu belirtti. 45 senedir bu meslekte olduğunu ifade eden Uluerler, "Sıcaklık nereden baksan 35 derece var. Ocağında sıcaklığı da yine 70 dereceyi bulur. 70 derecede terliyoruz. Ramazandır ne yapalım ekmek parası için mecburuz. Yazın sıcağını çekeceğiz kışında soğuğunu çekeceğiz. 10 yaşından itibaren bu meslekteyim ve 45 senedir yapıyorum" dedi.
"HEM ORUÇ HEM DE SICAK OLDUĞU İÇİN ZORLUK ÇEKİYORUZ"
Ramazan’da sofralara sıcak ekmek yetiştirmek için hem çalışıp hem de dini vazifelerini yerine getiren fırıncılar ise, her fırının günde ortalama 2 ile 3 bin arası ekmek çıkardıklarını söyledi. Ortalama fırın sıcaklığı 200 ila 250 derece arası değiştiğini aktaran fırın ustaları, "Sıcaklık ön tarafta ise 80 ila 90 derece oluyor. Bazen iş yoğunluğuna göre bu sıcaklık artıyor. Devamlı çalıştığımız için oruçken de Allah kolaylık veriyor. İster istemez hem oruç hem de sıcak, hem işin yoğunluğu ile zorluk çekiyoruz" diye konuştu.