Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) koordinesinde düzenlenen deprem tatbikatına katıldı.

Hakkari İl Emniyet Müdürlüğü ve AFAD işbirliğiyle organize edilen tatbikata Jandarma Arama Kurtarma (JAK), AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık, VEDAŞ, itfaiye ve polis ekipleri katıldı. Gerçek zamanlı deprem senaryosuyla gerçekleştirilen ve başarıyla tamamlanan deprem tatbikatında, deprem öncesi, deprem sırasında ve sonrasında neler yapılması gerektiğine yönelik planlanan tatbikata uygun kurtarma çalışmaları gerçekleştirildi. Yapılan tatbikatta deprem anını en iyi şekilde yönetebilmek ve birimler arası koordinasyonu sağlayabilmek amacıyla Afet Yönetim Merkezi kuruldu.

Vali Çelik, ülkemizin ve Hakkari’nin depremselliği sebebiyle, depreme hazırlıklı olma olgusunu hepimiz için güncel hale getirdiğine vurgu yaptı ve Hakkari’de yapılan deprem tedbirleri ve düzenlenen tatbikat ile ilgili bilgiler paylaştı. Vali Çelik, “Deprem konusunda iki tane önemli parametre var. Birincisi depreme hazırlıklı olmanın en önemli unsuru depreme dirençli şehirler yapmak. Bu yönüyle bir çaba içerisindeyiz. Hakkâri’deki yapı durumunu gözden geçirerek yenilenme iradesini ortaya koymak için statik hesaplamalar, statik testler yapıyoruz. İkinci aşaması da deprem meydana geldikten sonraki kapasitemizi geliştirmek. Yani, acil arama kurtarma ekipleri ve onun ötesinde de geçici barınma alanları ve ekipmanlarını oluşturmak” dedi.

Hakkari’de 2. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı Hakkari’de 2. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı

“56 ya yakın arama kurtarma ekibi oluşmuş durumda”

Vali Çelik, "Bu anlamda da AFAD Müdürlüğümüzün koordinesinde İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü’nün inanılmaz özverili bir şekilde arama kurtarma ekipleri oluşturduklarını ifade eden Vali Çelik, “56’ya yakın arama kurtarma ekibi oluşmuş durumda. Bu gördüğünüz deprem tatbikatı da bunun bir parçası. Yaklaşık 15 gündür burada eğitim süreçleri devam ediyor. Gerçek zamanlı bir eğitim yapıyorlar. Arkadaşlarımız deprem sonrasında meydana gelen enkaza girme, enkazdan yaralıları kurtarma şeklindeki o süreci bizatihi yaşıyorlar. Arkamızda görmüş olduğunuz yapı da enkaz halindeki bir bina, yıkım kararı verilmiş bu binamızı yıkarken de bu eğitim tatbikatları için bir alan olsun diye burada kullanmaya başladık. Güzel bir tatbikat izlemekten mutluluk duydum. Rabbim ayağınıza taş değdirmesin” diye konuştu.