Muş’un 2 bin 500 rakımlı Kurtik Dağı’nda yaylaya çıkan vatandaşlar, bunaltıcı sıcakta hayvanlarını kar üzerine çıkararak serinletiyor.
Muş’ta kış aylarının çilesi olan kar, bunaltıcı sıcakta ise hayvanlara hayat veriyor. 2 bin 500 rakımlı Kurtik Dağı Güzeltepe köyü yaylasına çıkan hayvan yetiştiricileri, hayvanları serinletmek için kar üzerine çıkarıyor. Ovada ise sıcaktan bunalan hayvanlar su kanallarında serinlemeye çalışıyor.
Her yıl Kurtik Dağı’nda yaylaya çıkan hayvan yetiştiricileri, burada hem hayvanlarını besliyor hem de süt, peynir ve yün üretimi yapıyorlar. Muş merkezde havaların çok sıcak olması nedeniyle yaylaya çıktıklarını belirten Ramazan Uslu, hayvanları gelişimi ve sağlığı için kar üzerine çıkararak serinlettiklerini söyledi. Bu yöntemle hayvanlarda süt veriminin arttığını ifade eden Uslu, “Muş’un havası merkezde sıcak olduğu için buraya geliyoruz. Hem süt üretimi hem de hayvanlarımızı beslek için geliyoruz. Hayvanları burada havalar ısındığı için kar üstüne çıkarıyoruz" dedi.
Yaylada yün kırparak süt ve peynir yaptıklarını kaydeden Eşref Sönmez ise "Muş Kurtik Dağı’na koyunları getiriyoruz. Burası serin, Muş sıcak olduğu için buraya getiriyoruz. Burası çok güzel. Koyunları kırpıyoruz, yoğur ve peynir yapıyoruz” şeklinde konuştu.