Dünyanın sayılı, bölgesinin ise en güçlü yardım kuruluşu haline gelen Türk Kızılayı, kuruluşunun 147. yılında ihtiyaç sahiplerinin umutlarını yeşertmeye devam ediyor.
11 Haziran 1868’de bir grup idealist doktor, “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti”ni kurdu. Cemiyetin ilk başkanı da Dr. Marko Paşa oldu. Cemiyet 1877 yılında “Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti” adını aldı. Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılması ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından kuruluşun adı da 1923 yılında “Türkiye Hilali Ahmer Cemiyeti” olarak değişti. Harf inkılabıyla başlayan dilin Türkçeleşmesi akımı kendini hayatın her alanında gösterirken, 1935 yılında kurumun ismi “Türkiye Kızılay Cemiyeti” oldu. Kuruluşa “Kızılay” adını Büyük Önder Atatürk verdi. Kızılay, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin Osmanlı’dan miras olarak aldığı pek az kurumdan biriydi.
YÜZ BİNLERİN YARDIMINA KOŞTU
Kızılay, Osmanlı-Rus Savaşı’ndan Kıbrıs Barış Harekâtı’na kadar geçen sürede Türkiye’nin taraf olduğu tüm savaşlarda cephe gerisinde kurduğu hastaneler, hasta taşıma servisleri, donattığı hastane gemileri, yetiştirdiği hemşireler ve gönüllü hasta bakıcılar aracılığıyla savaş alanında yaralanan ve hastalanan yüz binlerce askerin yardımına koştu. 1. Meşrutiyet’in ilanından sonra İstanbul’da görülen büyük kolera salgınından bu yana yurdumuzda meydana gelen doğal afetlerde ihtiyaç sahiplerinin bakımını, yerleşim ve beslenmelerini Kızılay sağladı.
Kurulduğu ilk günden bu yana bilgi, deneyim ve operasyonel güç bakımından kendini donatan Türk Kızılayı, bugün 8 Bölge Afet Yönetim ve Lojistik Merkezi, 25 Yerel Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi, Acil Haberleşme Sistemleri, tam donanımlı haberleşme araçları ile olası bir afete en geç 2 saat içinde ulaşma kabiliyeti ile 300 bin kişiye acil barınma ve beslenme imkanı verebilecek kapasiteye ulaştı.
KAN HİZMETLERİNDE ÖNCÜ
1957 yılında kan merkezlerini kurmaya başlayan Türk Kızılayı, 2005 yılında Güvenli Kan Temini programını hayata geçirdi. O günden bu güne kan bağış oranını yüzde 443 oranında artıran Kızılay, 2014 yılı sonu itibariyle 1 milyon 860 bin 226 ünite kan bağışına ulaştı. Ülke geneline yayılmış 17 Bölge Kan Merkezi bünyesinde toplam 82 hizmet biriminde 3 bine yakın personel ile hizmetlerini sürdüren Kızılay, Türkiye’nin yıllık kan ihtiyacı olan 2 milyon 300 bin ünitenin tamamını gönüllü ve güvenli kan bağışçılarından sağlamayı hedefliyor.
Kemik İliği bekleyen hastalara şifa olmak için Türkök Projesi’ni de hayata geçiren Türk Kızılayı, 2015 yılı sonunda 50 bin, 5 yıl sonra ise 250 bin donöre ulaşmayı hedefliyor.
SOSYAL YARDIMLAR
Toplumsal dayanışmayı sağlamak, sosyal refahın gelişmesine katkıda bulunmak, yoksul ve muhtaç insanlara barınma, beslenme ve sağlık yardımı ulaştırmak gibi önemli görevler üstlenen ve birçok konuda da öncü olan Türk Kızılayı, sağlık, sosyal yardım, gençlik ve eğitim alanlarında da hizmetler sunuyor.
Kızılay, yardım elini ülke sınırlarının dışına da uzatıyor. Balkanlar’dan Orta Asya’ya, Orta Doğu’dan Afrika’ya, Güney Asya’dan Kafkaslar’a kadar dünyanın neresinde bir insan acısı varsa onu dindirmek için çaba gösteriyor. 147 yıllık tarihinde 90 farklı ülkede ihtiyaç anında yardıma koşan Türk Kızılayı’nın uluslararası arenada gerçekleştirilen bu yardım çalışmaları Türkiye’nin tanıtılmasına da büyük katkı sağladı. Bugün Suriye’de, Irak’ta, Somali’de, Nepal’de, Gazze’de ve daha birçok ülkede başarılı insani yardım operasyonu yürüten Türk Kızılayı, ülke sınırları içinde ise her yıl milyonlarca insana yardım eli uzatmayı sürdürüyor. Ülke genelindeki 700’e yakın şubesi, yüz binlerce üyesi ve gönüllüsü ile Türk Kızılayı, tüm bu çalışmaları yardımsever halkımızdan aldığı güç ile gerçekleştirdi ve gerçekleştirmeye devam ediyor.