Türkiye ile Irak arasında var olan ticari ilişkileri geliştirmek için bugün Şırnak’a gelen Irak Gaziantep Başkonsolosu Taaban Al Bazzaz, Türkiye-Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç ve beraberindekiler ile bir dizi görüşme yaptı.
TISİAD Yönetim Kurulu ve üyelerinin Irak’a yönelik 4 günlük iş gezisi Şırnak temasları ile sürüyor. Irak Gaziantep Başkonsolosu Taaban Al Bazzaz’ın da eşlik ettiği gezide TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç, Yönetim Kurulu ve üyeler, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, heyeti ağırlamaktan dolayı mutluluk duyduğunu söyledi.
Daha sonra söz alan Irak Gaziantep Başkonsolosu Taaban Al Bazzaz, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişimine katkı sunulması için kapılarının açık olduğunu belirterek, bölgeye biraz uzak kaldıklarını söyledi. Bazzaz, "Bu nedenle Şırnak’ı ziyaret ettik. Irak’ın her ilinde Türkiye’yi istiyoruz. Türkiye, Irak için bir markadır. Ticaretten inşaata her alandaki çalışmalarınızı Irak’ta görmek isteriz. İstiyoruz ki bu ilişkiler kuzeyin yanı sıra güney ile de gelişsin. Geliş-gidişleri arttıralım. İstanbul, Ankaralı iş adamları Irak’ta varlar ama bu bölge iş adamları bu anlamda eksik kalmış durumda. Oysa ilişkiler daha güçlü olmalı. Irak’ın kalkınması için önemli ihtiyaçları var, bunlar Türkiye’den karşılanabilir" dedi.
TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç da, dernek çalışmaları ile ilgili bilgi vererek, "2012 yılında genel merkezi Mersin’de kurulan derneğimizin bugün İstanbul, Mardin, Şırnak ile Irak’ın Duhok kentinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde temsilcilikleri bulunmaktadır. Irak ile ticaretin yoğun olduğu bölgelerdeki temsilcilik açılışlarımız sürecektir. 2015 yılında üç yeni temsilcilik daha açmayı hedefliyoruz. Dünyanın sayılı zengin petrol yataklarına sahip ülkelerinden birisi olmasına rağmen savaşlardan dolayı bir türlü huzura eremeyen Irak’ta hem gelişime katkı sunmak hem de ekonomik anlamda karşılıklı ‘kazan kazan’ anlayışı ile ilişkileri geliştirmek. Irak’a 2013 yılında 13 milyar dolar ihracatımız vardı ve 2015’te bu rakamı 15 milyar dolara çıkarmayı hedefliyorduk ancak IŞİD’ın ortaya çıkması ile ihracatımız geriledi ancak tüm bunlara rağmen Irak, Türkiye’nin Almanya’dan sonra en çok ihracat yaptığı ikinci ülkedir. Ayrıca Türkiye’nin Türkmenistan’dan sonra yurt dışı müteahhitlik hizmetleri sunduğu ikinci ülke de Irak’tır. Yine lojistik anlamında da Irak bizim gözbebeğimizdir. Bugün Habur Sınır Kapısı bir yana, dünya bir yana. Zira Habur’dan yıllık 700 bin taşımacılık seferi yapılmaktadır" diye konuştu.
Yapılan görüşmelerin ardından TSO Başkanı Osman Geliş ile TSO Meclis Başkanı Sıdık Basan, heyet üyelerine birer plaket ve Şırnak balı hediye etti.