İzmir Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımda kullanılan elektronik ücret toplama sisteminin şifre ve kodlarını değiştirerek devir işlemlerini ‘kilitlemeye’ çalıştığı ileri sürülen eski yüklenici firma hakkında suç duyurusunda bulundu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımda kullanılan elektronik ücret toplama sistemine ilişkin bir açıklama yaptı.
Açıklamada, "ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından 13 Ocak 2015 tarihinde gerçekleştirilen Elektronik Ücret Toplama Sistemi İşletim Hizmeti Alımına ait ihaleyi kaybeden firmanın Kamu İhale Kurulu’na yaptığı itirazın 8 Nisan tarihinde reddedildiği ve yeni yüklenici firma ile 30 Nisan 2015’te sözleşme imzalandığı" hatırlatıldı.
Açıklama şöyle devam etti: “Şartname gereği ‘sistemin sorunsuz ve güvenli şekilde işletiminin devrini’ sağlamakla yükümlü olan eski yüklenici firma, kamuoyuna yaptığı ‘Şirketimiz 28-29 Mayıs 2015 tarihlerinde sistemle ilgili teknik detay ve şifrelerini idare yetkililerine tutanakla teslim etmiştir’ açıklamasına rağmen, eksik verdiği şifre ve kodları da son gün değiştirerek devir işlemlerini aksatmaya çalışmıştır. Ayrıca firma yetkilileri, devir işlemi için gelmediğinden, bu işlem de gerçekleştirilememiştir."
ESHOT Genel Müdürlüğünün, bağımsız uzman kişiler tarafından tespit edilen bu durum üzerine İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğu belirtilen açıklamada, "Başsavcılığın görevlendirmesiyle harekete geçen İzmir Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Bürosu da ‘şifre değişikliği’ olayını tespit etmiştir. Sorunun çözümü konusunda gerekli müdahaleleri yapan idaremiz, vatandaşlarımızın toplu ulaşım hizmetine yönelik sıkıntı yaşamaması için azami çaba harcamaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.