Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, “65 yaş üstü vatandaşlarımızdan toplu taşıma araçlarında kartlarını okuttukları anda çıkan "65 yaş üstü" sesi ile ilgili şikayetler aldık. Bunlara bakacağız” dedi.

Başkent’te 65 yaş üstü vatandaşların, toplu taşıma araçlarında kartlarını okuttukları anda çıkan ’65 yaş üstü’ sesinden rahatsız oldukları için Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurduklarını dile getiren Şeref Malkoç, bu konuda bir çalışma başlattıklarını ve gereken düzenlemeyi yapacaklarını açıkladı. İhlas Haber Ajansı muhabirine konuşan Şeref Malkoç, kuruma çok sayıda ve ilginç şikayetler geldiğini anlattı.

“BİNLERCE ŞİKAYET GELİYOR”

Kuruma binlerce şikayet geldiğini ifade eden Şeref Malkoç, örneğin sadece 27 Şubat’ta 200 tane şikayet geldiğini vurgulayarak, bunların idarenin her türlü işlemleri, tutum ve davranışlarıyla ilgili olduğunu kaydetti. Bu noktada kurumun denetlediği hususa değinen Malkoç şu şekilde konuştu:

“Bizim denetimimiz; idareye yol göstermek, idarenin yaptığı hatalar veya eksiklikler varsa bunları iyi yönetim ilkeleri açısından değerlendirip, karar vermek ve genel olarak tavsiyede bulunmak. Bizim özellikle dikkat ettiğimiz husus kamu hizmetlerinin kalite standartlarının yükselmesi, iyi yönetim ilkelerinin yerleşmesi. Amacımız vatandaşın hak arama özgürlüğü ve kültürünü desteklemek, bunu yaygınlaştırmak. Bunu yaparsak kamunun işleyişinde şeffaflığı, denetimi ve hukuka uygunluğu ön plana çekmiş oluruz” şeklinde konuştu.

“HAKKANİYETLİ BİR KARAR VERİLİR”

Çok ilginç başvuruların geldiğini belirten Malkoç, “Ankara’daki belediye otobüslerinde 65 yaşının üzerindeki vatandaşlarımız kartlarını okutunca ’65 yaş üstü’ sesi çıkıyor. Bundan rahatsız olanlar oldu, rahatsız olan bir birey kurumumuza başvurdu ve bir hayli ilgi topladı. Bu konuyla ilgili arkadaşlarımız incelemeler başlattı. Vatandaşı rencide eden bir durum var mı, yaşının açıklanması ona ne gibi bir avantaj veya dezavantaj sağlıyor, ruhi yönden ne gibi bir sıkıntı veya moral bozukluğu oluşturuyor bunlara bakacağız. Bu konuda belki de bir bilirkişi incelemesi yaptıracağız. Arkadaşlarımız çalışıyorlar, bizim kararlarımız kısa süre içerisinde veriliyor, kanun ‘müracaattan sonra en geç 6 ay içinde’ olması gerektiği şeklinde belirtiyor zaten. Kamuoyunun bu kadar alakasını topladığına göre titiz bir inceleme ile umarım hakkaniyete uygun bir karar veririz” ifadelerini kullandı.

"ÖNCELİK YGS"

Yüksek Öğretime Geçiş sınavında son dakika yetişmeye çalışan veya "9:45 mağdurları" olarak adlandırılan öğrenciler için incelemeler başlattığını söyleyen Malkoç, bu konudaki çalışmaların hızlandırılması gerektiğini yetkililere aktardığını belirterek, "Nasıl bir karar çıkacağını bekliyoruz. Bu durum diğerlerinden daha acil" diye konuştu.

(Yağmur Yıldız / İHA)