Balıkesir’in Edremit ilçesinde Kazdağları’nda yetişen yabani otlar köylülerin geçim kaynağı oluyor. Ege mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan şifa kaynağı yabani otlar semt pazarlarında büyük rağbet görüyor.
Kazdağları ve eteklerinde yetişen turp otu, hindibağı, kazayağı, labada, eşek helvası, ısırgan, rezene gibi yabani otlar bölge mutfağında ahçıların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Akdeniz ve Ege Mutfağına ilginin arttığı şu günlerde sağlıklı beslenme için bu otların tercih sebebi olması bölge köylüsüne geçim kaynağı oldu. Demetler ve kilo bazında satılan otlar 2 ila 5 lira arasında Pazar yerlerinde alıcı buluyor. Bu otları toplayarak pazarlarda satan köylü kadınları geçimlerini sağlıyorlar.
Kazdağı eteklerinden topladıkları otları Edremit’in Çarşamba Pazarı’nda satan Fatma Yıldırım, “Biz bu otları annelerimizden, büyüklerimizden öğrendik. Onlar hangi otun nerede bulunacağını ve hangi mevsimde olacağını bize öğretti. Sabah saatlerinde bu otları Kazdağları eteklerinden topluyoruz. Bu otların her biri şifa kaynağı. Topladığımız otların büyük bir kısmı sabah saatlerinde müşteri buluyor” dedi.