Mersin’de CHP, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Mersin Şubeleri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı alternatif törenle kutladı.
CHP Mersin İl Başkanlığı, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda alternatif bir tören düzenleyerek, Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Cumhuriyet Meydanı’ndaki resmi töreninin ardından ayrı bir kutlama gerçekleştirdi. Alternatif kutlamaya bu yıl katılımın az olması dikkat çekti.
CHP’liler, 23 Nisan kutlaması için saat 10.00’dan itibaren il binası önünde toplandı. Buradan ellerinde bayraklarla saat 10.30’da harekete geçen CHP’liler, İstiklal Caddesi ve Sakarya Caddesi’ni takiben Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. CHP İl Başkanı Abdullah Özyiğit önderliğinde gerçekleştirilen yürüyüşe, 7 Haziran seçimlerinde 3. sıradan yeniden aday olan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ile Hüseyin Çamak ve Fikri Sağlar’ın da aralarında bulunduğu diğer Mersin adayları da katıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda ADD, ÇYDD ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği üyeleri ile buluşan gruba, CHP’li Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç de katıldı. Atatürk ve Türk bayrağı baskılı tişörtler giyerek kutlamaya katılanlar çocuklarıyla birlikte meydana gelirken, kutlamalar 10. Yıl Marşı ve davul-zurna eşliğinde yapıldı.
Kutlamada, CHP İl Başkanı Özyiğit’in Atatürk Anıtı’na çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Demokratik kitle örgütlerinin de çelenk koyduğu kutlamada bir konuşma yapan Özyiğit, 23 Nisan’ın, ulusal tarihte büyük bir dönüm noktası ve Türk ulusunun kendi bağımsızlığını eline aldığı gün olduğunu söyledi. Egemenliğin kayıtsız, şartsız ulusa ait olduğu yönetim biçiminin 95. yılının kutlandığını belirten Özyiğit, “23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışı ile başlayan Türkiye Cumhuriyetimiz bir asra yaklaşıyor. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bir değişim tarihidir. Yıkılan imparatorluktan yeni bir ulusun var olduğu, bağımsız ve özgür yaşanacağının ilan edildiği tarihtir. Dünya tarihini değiştiren bir devrimdir” dedi.
Cumhuriyet ve Cumhuriyetin temel değerlerinin korunması ve kollanmasının herkesin görevi olduğunu vurgulayan Özyiğit, “Geleceğimiz olan çocuklarımıza bu emaneti tüm güzellikleriyle devretme gibi bir görevimiz daha vardır. Dünyanın tek çocuk bayramı olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlarken, Cumhuriyeti kuran Mustafa Kemal Atatürk’ü minnet ve şükranla anıyoruz. Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyeti de geliştirerek demokratik, laik, özgür bireylerin, zenginlik ve mutluluk içinde yaşadığı bir ülke olarak geleceğe taşıma ve geleceğimiz olan çocuklarımıza devretme yolunda yılmadan, usanmadan korkmadan çalışıyoruz. Bütün dünya bilmelidir ki, Türk milleti, Cumhuriyetimizin laik, demokratik, çağdaş, sosyal bir hukuk devleti niteliğini muhafaza ederek egemenliğini sonsuza dek koruyacaktır” diye konuştu.
Konuşmanın ardından, Özyiğit ve bazı milletvekili adaylarının, kendilerine CHP rozeti takılmasını isteyen çocuklara rozet takması da dikkat çekti.
Alternatif kutlama, demokratik kitle örgütü temsilcilerinin de birer konuşma yapmalarının ardından sona erdi.