Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde başladı.
Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplandı. Kurulun Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Eylül ayı olağan toplantısı saat 14.00’da başladı. Toplantıya, Türkiye’yi 1 Kasım’da sandığa taşıyacak seçim hükümetinin bakanları ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yeni komuta kademesi ilk kez katılıyor. İç ve dış gelişmelerin ele alınacağı toplantı öncesi Başbakan Ahmet Davutoğlu ve toplantıya katılan MGK üyeleri, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın 3 nolu kapısından giriş yaptı.
TUĞRUL TÜRKEŞ ÖNE ÇIKAN İSİMLERDEN
Başbakan Yardımcıları Tuğrul Türkeş ve Cevdet Yılmaz, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ve İçişleri Bakanı Selami Altınok ilk kez MGK üyesi olarak toplantıya katılacak. İç ve dış gelişmelerin ele alınacağı MGK toplantısında seçim güvenliği ve terörle mücadele en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Paralel devlet yapılanmasıyla mücadelenin de ele alınması beklenen toplantıda, 1 Kasım’da yapılacak milletvekili genel seçimi kapsamında PKK saldırılarının yoğunlaştığı Güneydoğu Anadolu ile Doğu Anadolu’nun bazı illerinde seçim güvenliğinin sağlanması için alınacak tedbirler de ele alınacak.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’e,"MGK tavsiye kararlarının ve görüşlerinin değerlendirilmek üzere Bakanlar Kurulu’na sunulması ve Bakanlar Kurulu’nda kabulü halinde bu tavsiye kararlarının uygulanmasının koordinasyonu ve izlenmesi" görevini vermişti. Kritik görev verilen Türkeş, bu nedenle bugün yapılacak MGK’da öne çıkan isimlerden birisi.
MGK’YA KATILAN KRİTİK İSİMLER
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki MGK’ya, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş, Cevdet Yılmaz ve Tuğrul Türkeş, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Adalet Bakanı Kenan İpek, İçişleri Bakanı Selami Altınok, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Recep Bülent Bostanoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan ve Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu katılıyor.
MGK toplantısının geçen hafta yapılması gerekiyordu ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümet kurma sürecinin uzaması dolayısıyla toplantıyı yaklaşık bir hafta ileriye almıştı. MGK’nın bir sonraki toplantısı ise Ekim ayında yapılacak.