Muş’un Sungu beldesine açılan tekstil işletmesi gençlerin umudu olurken, 2 bin 500 kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.
Merkeze bağlı Sungu Belde Belediyesi, gençler için harekete geçti. Belediyenin kullanılmayan hizmet binası, tekstil işletmesine tahsis edildi. Beldenin 6 bin 450 nüfusu olduğunu belirten Belde Belediye Başkanı Bedrettin Çetin, en az 2 bin kişiye istihdam sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
Beldede açılan tekstil işletmesinin ilk etapta 40 kişiyi istihdam ederek hizmet vermeye başladığını ifade eden Çetin, “Sungu Beldemizde tekstil üzerinde gençlere yönelik iş sahasını açma adına mutlu ve gururluyuz. Bugün ikinci gün ve ürününü vermiş durumdadır. Sungu beldemizin nüfusu 6 bin 450, yüzde 50’sinden fazlası genç. Yani iş sahası olduğu zaman yüzde 50’sinden 3 bin, 3 bin 500 civarı çalışabilecek insan. Biz bunları tekstil üzerinde 40 kişilik ekiple işi başlattık. Hedefimiz en az 2 bin ile 2 bin 500 civarında hedefimiz ve programımız var. Burası beldemizin kullanılmayan ve boş olan yerler olup girişimcilerimizle görüşüp kendilerine tahsis etme yoluna giderek, İzmir’den gelip gençlerimize bu iş imkanı sağlamışlardır" dedi.
Tekstil işletmesinin bulunduğu binanın çatı katını yıkarak yeni bir kat atıp işletmeyi büyütmeyi planladıklarını kaydeden Başkan Çetin, “İş merkezimizin üst katındaki çatıyı kaldırıp üçüncü katı atarak aynı işin devamını ve bu iş merkezinde 200 ile 250 kadar personele iş vermek hedefleniyor” şeklinde konuştu.
“BATIYA GÖÇ EDEN GENÇLERİMİZİ GERİ GETİRECEĞİZ”
Gençlerin iş için batıya gitmesine gerek kalmayacağını ve batıya göç edenleri de geri getirmeyi istediklerini vurgulayan Çetin, “Sungu’dan, Muş’tan olsun batıya gidip bu işlerde çalışanlar, biz buradaki işlerimizi açarsak o zor şartlarda çalışan kardeşlerimizi buraya getireceğiz. Onlara kendi memleketlerinde, kendi evlerinde iş imkanı bulacaklardır. Batıya giden ve göç eden kardeşlerimiz tekrar buraya gelecekler burada çalışma imkanı bulacaklardır. Göç edenleri geri getirme çalışması başlatacağız inşallah” dedi.
Tekstil firmasının İzmir’den gelerek Sungu Beldesi’nde faaliyet gösterdiğini kaydeden işletme yetkilisi İsmail Öngör, "İzmir’den gelen tekstil şirketimiz Sungu’da iş imkanı sağlamıştır. Hedefimiz burada 2500 kişilik istihdam yaratmak, burada dikilen ürünler Avrupaya ihracat ürünlerdir. Birçok marka firma ile çalışılmaktadır" ifadelerini kullandı.
Eşinin çalışmadığını ve 5 çocuğu olduğunu ifade eden Gülsinem Çetin, “Benim 5 tane çocuğum var, çalışanım yok, eşimin işi yoktur. Çocuklarımı okutamıyordum. Bu iş açılarak çocuklarımı okutacağım ve imkan oldu” dedi.
Daha önce batı illerinde çalıştığını ve büyük zorluklar çektiklerinin altını çizen Saadet Çiftçi ise "Ben daha önce dışarıda çalışıyordum ve çok zor oluyor. Gurbetlik çok zordur. En azından kendi memleketimde iş imkanı sağlandı ve belediye başkanımıza çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.