TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kurak geçen Kasım ve Aralık aylarının ardından Ocak ayı yağışlarının normalin yüzde 23,7 üzerinde olmasının çiftçiyi umutlandırdığını söyledi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Ocak ayındaki yağışların normalin üzerinde olduğunu söyledi. Geçen yıl 72,5 milimetre olan Ocak ayı yağış ortalamasının bu yıl 81,4 milimetreye çıktığı, yağışların Ocak ayında, normale göre yüzde 23,7, geçen yıla göre yüzde 12,3 arttığı bilgisini veren Bayraktar, şunları kaydetti:
"Ocak ayı yağışlarında Ege ve Marmara bölgelerinde normale göre azalma, diğer bölgelerde normale göre artış gerçekleşmiştir. Özellikle Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Doğu Anadolu, Ocak ayında genel olarak iyi yağış aldı. Normale göre en fazla yağış artışı yüzde 48,6 ile Akdeniz Bölgesi'nde görülürken, bu bölgeyi yüzde 38,5 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yüzde 34,3 ile İç Anadolu Bölgesi, yüzde 30,2 ile Doğu Anadolu Bölgesi, yüzde 4,8 ile Karadeniz Bölgesi izledi. Buna karşın yağışlar, normale göre, Ege Bölgesi'nde yüzde 6,3, Marmara Bölgesi'nde yüzde 6 oranında azaldı."
'BİRİKİMLİ YAĞIŞLAR MARMARA VE AKDENİZ BÖLGELERİ HARİÇ NORMALİN ALTINDA'
Ekim ayı ile başlayan 2017-2018 yılı tarımsal üretim ve pazarlama döneminin Kasım, Aralık aylarında yaşanan kuraklık nedeniyle Ekim-Ocak dönemini kapsayan 4 aylık süredeki birikimli yağışların geçen yılın yüzde 15 üzerinde gerçekleşse de normale göre yüzde 6,4 azaldığına dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:
"Ülke geneli itibarıyla düşünülürse 4 aylık dönemde yağışlarda Ocak ayı yağışlarındaki artışa rağmen birikimli olarak bakıldığında normaller yakalanamamıştır. Ekim-Ocak döneminde birikimli yağışlar 244,6 milimetre olarak gerçekleşmiştir. Bu dönem için normal yağış 261,4 milimetre, geçen yıl yağışları ise 212,7 milimetredir. 4 aylık birikimli yağışlar Marmara ve Akdeniz bölgelerinde normalleri civarında iken, diğer bölgelerde normalin altında kaldı. Normale göre en fazla yağış azalması yüzde 26 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görülürken, bu bölgeyi yüzde 15 ile Ege Bölgesi, yüzde 9 ile Doğu Anadolu Bölgesi, yüzde 6 ile İç Anadolu Bölgesi, yüzde 4 ile Karadeniz Bölgesi izlemektedir." 
OCAK AYI YAĞIŞLARI TARIMSAL KURAKLIK RİSKİNİ AZALTTI 
Ülke genelinde birinci ürün kışlık hububat ekiminin Kasım ayı itibariyle tamamlandığını, erken ekim yapılan alanlarda çıkışların gerçekleştiğini bildiren Bayraktar, şu bilgileri verdi:
"Aralık ayında bitkinin ihtiyacı olan yağmurun ve özellikle kar yağışlarının olmaması nedeniyle ekili alanlarda stres yaşanmakla birlikte, Ocak ayı yağışları tarımsal kuraklık riskini azaltmıştır. Beklenen yağışların olması ve hububatta verimi etkileyen bahar yağışlarının da normalleri civarında gerçekleşmesi durumunda bu yıl ülke genelini etkileyecek kuraklık beklenmemektedir. Bilindiği üzere, özellikle hububat verimi için bahar yağışları oldukça önemlidir. Önümüzdeki aylarda beklenen yağışların olması ve sıcaklıkların normalleri düzeyinde gerçekleşmesi durumunda verim ve kalitede olumsuzluklar yaşanmaz."