Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında çalışmalarını sürdüren Ümraniye Belediyesi, unutulmaya yüz tutmuş bir gelenek olan ‘Temcid Salası’ okutarak vatandaşları sahur sofrasında buluşturdu.
Ümraniye Belediyesi, on bir ayın sultanı Ramazan aynını gelmesiyle birlikte, vatandaşların Ramazan maneviyatını anlaması ve yaşaması için çalışmalarını sürdürüyor. Gecenin sessizliğini ve orucun başlangıcını haber vermek için sahur vakti Osmanlı zamanında camilerde okunan Temcid-i Şerif’le Ümraniye halkı sahura kalktı. Ümraniye Belediye bahçesinde yaklaşık 2 bin kişinin katılımıyla düzenlenen sahur programında ‘Temcid Salası’ okutuldu. Sahur programına Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve yaklaşık 2 bin vatandaş katıldı. Unutulan gelenekleri yaşatmaya çalışan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, masaları gezerek vatandaşları selamladı. Vatandaşlardan yoğun ilgi gören Başkan Can, bol bol fotoğraf çektirdi.
“TEMCİDLER SAHURUN RENGİDİR”
Sahur programına katılarak vatandaşlarla biraraya gelen Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, “Düzenlediğimiz sahur programında temcid’i de icra edeceğiz. Temcid’i bir çok insanımız da bilmez. Eskiler Temcid pilavı gibi ısıtıp getirme masaya derler ama temcid sadece o demek değil. Temcid Ramazan’da sahur vakti geldiği zaman güzel sesli hafızların, müezzinlerin minareden Peygamber Efendimize methiyeler ve naatlar okumasıdır. Temcidler başka bir anlamda ise sahurların rengi demektir. Ecdadımız peygamber efendimizi överek temcidler sayesinde renkli hale getirmiş” diye konuştu.
“TEMCİDLER ZAMAN İÇERİSİNDE UNUTULMUŞ”
Temcid’in zaman içerisinde unutulduğunu dile getiren Başkan Can, “Tabi bu zaman içerisinde unutulmuş kalmış. İnsanlar tokluk hissi verecek yemekler yemesi için temcit unutulmuş kalmıştır. Temcid peygamber efendimize övgüdür. Biz iki seneden beri o geleneği Ümraniye’de kısmen de olsa yaşatmaya çalışıyoruz. Bütün minarelerden değilse bile bir iki camimizin minarelerinden temcid okutuyoruz” şeklinde konuştu.
“ÇOCUKLUĞUMUZDAN HATIRLIYORUM”
Ailesiyle beraber sahur programına katılarak temcit dinleyen Ali Karaman, “Gerçekten insanları böyle bir arada toplamaları, kaynaşmaları çok güzel olmuş. Bunun her sene devam etmesini istiyorum. Emeği geçen herkese şükran dolu teşekkürler” diye konuştu.
Ailesiyle temcit programına gelen Abdurrahman Satık ise, “Çocukluğumuzdan hatırlıyorum. Eskiden bizimkiler sahura kalksın da temcid dinlesinler diye dualar ediyorduk. Şimdi buradaki programda da yaşamış olduk. Geleneklerin tekrar tekrar hatırlatılması güzel teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Ümraniye’nin çeşitli yerlerinde camilerde temcidler okutulacak.