ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, çalı türündeki stevia adlı bitkiden sıfır kalorili şeker üretimiyle ilgili, "İnşallah gelecek yıl fiilen önemli bizi bağlayıcı bir engel olmaz ise üretimine başlayacağız. Vatandaşlara fidanları dağıtacağız ve tabii alım garantisi getireceğiz. Bu şekilde 'Rize şekerinin (stevia) üretimi Rize'mizde başlamış olacak.” Dedi.
Şekere oranla 300-400 kat daha fazla tatlandırma özelliğine sahip olan aynı zamanda hiç kalori içermeyen Stevia isimli bitki bu özelliği ile asrın bitkisi olarak adlandırılıyor. Dünyanın yeni yeni tanımakta olduğu bitki, dört yıl önce ÇAYKUR tarafından Rize’ye getirilerek deneme üretimlerine başlanıldı. Dört yıl boyunca süren deneme üretimlerinde beklenilenin üzerinde bir verim elde edildi.
 
ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Genel Müdür Yardımcıları Dr. Turgay Turna, Yusuf Ziya Alim daire başkanları ve Araştırma Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte, Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü bahçesinde, bu yıl ikinci hasadını yaptı.
Hasat sonrası basın mensuplarına açıklama yapan ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, bitkinin Rize’nin iklimini sevdiğini ve deneme üretimlerinde yüksek verim elde ettiklerini ifade edip yaygın üretime 2017 yılı içerisinde geçileceğini açıkladı. Fabrika kurumu için hazırlıkların sürdüğünü belirten ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, ürün alım garantili olarak üreticilere de bitki dağıtacaklarını altını çizdi.

Stevia bitkisinin şekerden 300-400 kat daha tatlı olduğunu, kalori değerinin 'sıfır' olduğunu ve 5 yıldır deneme üretimi gerçekleştirdiklerini, ürünün yılda iki kez hasat edildiğini, dekarda 4 ton ürün elde edildiğini ifade eden ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu; "Dünya bu bitkiyi yeni yeni tanırken bizde bu pazarda kendimize yer bulmak istedik. Fabrika kurma çalışmalarımız sürüyor. İnşallah gelecek yıl fiilen önemli bizi bağlayıcı bir engel olmaz ise üretimine başlayacağız. Fabrika kurma çalışmalarımız sürüyor. Anatamir Fabrikamızın bulunduğu yerde bir fabrika kurmayı planlıyoruz. Üreticilerimize Rize Şekeri’nin fidanlarından dağıtacağız ve tabii alım garantisi getireceğiz. Bu şekilde 'Rize şekerinin' (stevia) üretimi Rize'mizde başlamış olacak." diye konuştu.

Rize şekerinin, ÇAYKUR olarak ilk önce kendi ürünlerinde kullanılacağını vurgulayan ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, şöyle devam etti: "Piyasada çok hızla büyüyen soğuk çay Didi'de stevialı çeşitlerimiz var. Yine bizim bir markamız olan ÇAYLA’ da stevialı ürünlerimiz var. Stevia esanslı Rize şekerinin kullanıldığı pasta ve keklerimiz var. Dondurma ve yaş pastamız var. Rize şekerini ÇAYKUR olarak ilk önce biz kullanacağız ve ihtiyacımız fazlasını dışarıya satacağız. Biz gelecekte stevia üretimi ve satışında dünyanın önemli aktörlerinden biri olmak istiyoruz. Dünya pazarında önemli bir aktör olmak istiyoruz. Başlangıç elbette hızlı olmayacaktır."
 
Önlerini görerek, bu işi öğrenerek ve üreticiye öğreterek sağlıklı bir şekilde büyümeyi hedeflediklerinin altını çizen ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, "Çay kadar kolay değil. Üreticinin elinin toprağa değmesi gerekiyor. Yorucu bir iş olacak. Üreticilerimiz bunu bilerek bahçeye girmeli ve dikimi ve kesimi ile ilgilenmeli." şeklinde konuştu.
 
Bitkiye, Rize şekeri adını verdiklerini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rize'ye son gelişinde birlikte bitkinin hasadını yaptıklarını anımsatan ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, “Stevia isimli bitkiye Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teklifi üzerine “Rize Şekeri” ismini verdik. Stevia’nın anavatanı Güney Amerika. Bu mucizevi bir bitki. Asrın bitkisi olarak adlandırılıyor. Dünyada bilinen adı ‘Stevia’ ancak Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye’de ‘Rize şekeri’ olarak adlandırmamızı istedi. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Faruk Çelik de gelişmeleri yakından takip ediyor.” Dedi.