2016 Uluslararası Bakliyat Yılı etkinlikleri kapsamında İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Sinop Üniversitesi işbirliğinde yemek yarışması düzenlendi.
Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nde gerçekleştirilen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından Sinop Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Asak yaptığı açılış konuşmasında, “Beslenmede bitkisel proteinin ana kaynağını oluşturan yemeklik baklagiller dünya ve ülkemiz için çok önemlidir. Tarla bitkileri yetiştiriciliğinde ekim alanı ve üretim bakımından tahıllardan sonra gelen tane ürünüdürler. Dünyada yaklaşık 78 milyon ton üretim ve 50 milyon dolarlık piyasa değerine sahip bir ürün grubudur. Ülkemizin bulunduğu coğrafya baklagillerin gen merkezi olarak kabul edilen bir coğrafyadır. Türkiye dünya bakliyat üretimi ve dış ticaretinde önemli bir ülkedir. FAO verilerine göre ülkemiz dünya üretimi sıralamasında 6. Sırada, mercimek üretiminde ise 4. sıradadır. Ülkemizde yaygın olarak üretimi yapılan 9 tür baklagil çeşidi bulunmaktadır. Baklagillerin bizim için diğer bir faydalı yanı ise toprak altı biyoçeşitliliğe olan olumlu katkılarıdır. Bakliyatlar ekildikleri alanlardaki toprak yapısını ve içeriğini düzenleyici katkı sağlamaktadırlar. Bizler bugün küresel ısınmayı, sera gazlarını, karbon salınımlarını konuşuyoruz. Dünyada çeltik alanlarından kaynaklanan sera gazı miktarının geliştirilebilecek çeşitler ile nasıl azaltılabileceği araştırılıyor. ‘Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Besleyici Tohumlar’ sloganı ile 2016 Yılı Uluslararası Bakliyat Yılı ilan edilmiştir” dedi.
Yarışmaya 10 kadın yarışmacı katıldı ve bütün yarışmacılar keşkek yemeği pişirdi. Jüri üyeliğini ise Mehmet Barbudak, Yrd. Doç. Dr. Özlem Sürücü, Şirin Aydın yaptı. Yarışma başlamadan önce baklagillerin geçmişi ve faydalarını anlatan bir slayt gösterimi yapıldı. Ardından yarışmacılar pişirdikleri keşkek yemeklerini sıra ile jüri üyelerine tattırdılar. Yemekleri tattıktan sonra kısa bir değerlendirme yaparak birinci ikinci ve üçüncü yarışmacılar belirlendi. Yarışmanın birincisi Gülçin Gül, ikincisi Nurcan Doğan, üçüncü Filiz Arslan oldu. Birinci olan yarışmacıya tam, altın bakliyat sponsoru, Helesa’nın bakliyat ürünleri ve teşekkür belgesi hediye edildi. İkinci ve üçüncü olan yarışmacılara da gram altın ve aynı şekilde bakliyat ürünleri ve teşekkür plaketleri hediye edildi.
Ödüllerin verilmesinin ardından Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nin restoranında programa katılanlara yemek ikramında bulunuldu.
Yarışmada birinci olan Gülçin Gül yaptığı açıklamada, “Bu yarışmaya katılmama arkadaşım vesile oldu. Bir gün beni aradı ve böyle bir yarışma olduğunu söyledi. Ben de katıldım. Keşkek pişirirken etin ve etin suyunun lezzet verdiğine inanıyorum. Zaten çocukluğumuzdan beri yediğimiz bir yemekti. Bugün de çok şükür nasip oldu birinci oldum” diye konuştu.