Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde 200 Yataklı Devlet Hastanesinde görevli bir doktorun hasta yakını tarafından darp edilmesini protesto eden sağlık çalışanları basın açıklaması yaptı.
Şanlıurfa-Siverek karayolunun 10. kilometresindeki Devlet Hastanesi bahçesinde bir araya gelen Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) Siverek Şubesi üyeleri, acil serviste görevli Dr. Ahmet Akçal’ın S.Y. adlı hasta yakını tarafından darp edilmesini yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti. Toplanan grup adına açıklama yapan Sağlık-Sen Siverek Şube Başkanı Sefer Şenateş şu ifadeleri kullandı:
“Ülkemizde yıllardır yaşanan sağlık çalışanlarına şiddetin vahşi ve alçakça bir örneğini daha Siverek Devlet Hastanesinde yaşadık. Siverek Devlet Hastanesi’nde görev yapan Acil Doktoru Dr. Ahmet Akçal’a hastanede uğradığı fiziki saldırı ve sözlü hakaret sonucu şiddete uğramıştır. Bu menfur saldırı şiddetin toplumumuzu ne denli etkisi altına aldığını bir kez daha gözler önüne sermiştir.
Gecesini gündüzünü insanların hayatını kurtarmaya adayan sağlık çalışanlarımıza yönelik gerçekleştirilen bu saldırıların önüne geçilmesi amacıyla Sağlık-Sen olarak çeşitli zamanlarda çözüm önerilerimizi ortaya koymuştuk. Sağlık Bakanlığı ile 2011 yılında başlattığımız “Emeğe Saygı Şiddete Sıfır Tolerans” kampanyasının ardından bir dizi tedbirler alınmasına rağmen şiddetin önüne geçilememiştir. Görülmektedir ki mevcut uygulamalar yeterli değildir ve acilen şiddeti önleyici, caydırıcılığı yüksek hukuki yaptırımlar hayata geçirilmelidir.
Sağlık kurumlarımızda hastalarımızın canı nasıl hekimlerimize, sağlık çalışanlarımıza emanet ise, sağlık çalışanlarımızın canı da devletimize emanettir. Sağlık çalışanlarımızı mesaisini güven içinde bitirip, evine, ailesine, çocuklarına kavuşmasını sağlamak devletin sorumluluğu altındadır.
Maalesef, sağlık çalışanlarımız kendilerini güvende hissetmemektedirler. Çalışanlarımız şiddete uğrama kaygısı içinde görevlerini sürdürmeye çalışmaktadırlar
Bu acı olaylar başta olmak üzere pek çok nedene bağlı olarak çalışanlarımız tükenmişlik yaşamaktadırlar. Bu menfur olayla bir kez daha ortaya çıkmıştır ki güvenlik hastanelerimizin en önemli sorunudur. Güvenlik konusunda her türlü teknolojik ve yapısal imkânlar seferber edilmeli, istihdam stratejileri nitelikli güvenlik ihtiyacı talebine uygun hale getirilmeli, hiçbir sağlık çalışanımızın burnunun dahi kanamasına fırsat vermeyecek önlemler hayata geçirilmelidir.
Hastanelerimizi hizmet üretemez hale getiren bu saldırılara bir yenisinin daha eklenmemesi için devletin alacağı tedbirler kadar, toplumun tüm kesimlerinin sağlık çalışanlarına sahip çıkması da büyük önem arz etmektedir. Her kim tarafından ve her nedenle yapılırsa yapılsın, sağlık çalışanlarını hedef alan sözlü ve fiili saldırıların aslında sadece sağlık çalışanlarına değil toplumun sağlığına yapılmış çirkin ve kabul edilemez hareketler olarak kabul edilmektedir.
Tüm sağlık çalışanlarının tehlike içinde olduğu, can güvenliğinden yoksun çalıştığı bir ortamda olduğumuzu dikkat çekerek, insan yaşamını kutsayan, hayatın devamı için çalışan insanların, can güvenliğinin olmadığı bir ortamda sağlık hizmeti üretebilmesinin ne kadar mümkün olabileceğini kamuoyunun takdirine sunuyoruz.
Sağlık Sen olarak bir kez daha bu menfur saldırıyı esefle ve nefretle kınıyoruz. Saldırının fail veya failleri hakkında Hukuk’un ivedi ve aktif olarak harekete geçirilmesi için Siverek Sağlık-Sen olarak adli ve idari soruşturmaların takipçisi olacağımızı kamuoyuna deklare ediyoruz. Bu tür şiddet ve yıldırıma politikalarını ahlak ve değerlerimizle örtüşmediğini her alanda şiddetin karşısında olduğumuzu belirtiyor, bu tür çirkin olayların benzerlerinin bir daha yaşanmaması için sağlık çalışanı olarak en büyük dileğimizdir.”
Basın açıklamasının ardından bir süre oturma eylemi yapan sendika üyeleri, olaysız bir şekilde dağıldı.
Hasta yakını tarafından darp edilen Doktor Ahmet Akçalı, “Çok saçma bir saldırı oldu. Biz görevimizin başındayız. Ben saldırıdan birkaç saat sonra tekrar çalışmaya devam ettim. Her zaman görevimizin başındayız, devam da edeceğiz. Temennimiz böyle saldırıların bir daha olmaması. Söyleyecek başka da bir şey yok” diye konuştu.