Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından 2013 yılında Kenya Sağlık Bakanlığı’na temin edilen 3 adet tam donanımlı ambulans yılda 5 binden fazla hastaya hizmet verdi.
TİKA, Kenya’da gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Kenya’da özellikle sağlık alanında önemli projelere imza atan TİKA tarafından 2013 yılında Kenya Sağlık Bakanlığı’na temin edilen 3 adet tam donanımlı ambulans yılda 5 bin’den fazla hastaya hizmet verdi. Ülkede yer alan sağlık kurum ve kuruluşları ciddi altyapı, tıbbi ekipman ve kalifiye insan kaynağı problemi ile karşı karşıya olup, anılan proje ile Kenya’nın sağlık sektöründe ihtiyaç duyduğu tıbbi ekipman modernizasyonu sürecine Türkiye tarafından önemli bir katkıda bulunuldu. Trafik kazalarında ölüm oranlarının yüksek olduğu Nairobi-Mombasa şehirlerarası karayolu üzerinde yer alan Makindu, Mariakani Bölge Hastaneleri ile Müslüman nüfusun yoğun olarak yaşadığı kırsal kesimde yer alan İjara Bölge Hastanesi’nde TİKA tarafından temin edilen ambulanslar Kenya halkına sağlık hizmeti vermeye devam ediyor.
TİKA tarafından geçtiğimiz yıl içerisinde İjara Bölge Hastanesi’nin kampüsü içerisine inşa edilen ve donanım desteğinde bulunulan Anne-Çocuk Sağlığı Merkezi projesinin tamamlayıcı niteliği taşıyan ambulans desteği sayesinde ülkede ulaşılması güç kırsal bölgelerde anne-çocuk sağlığı alanında sürmekte olan iyileştirme çalışmalarına ve sağlık hizmeti kalitesinin artırılmasına önemli katkı verildi. Temin edilen ambulanslar sayesinde kırsal bölgelerde yaşayan kadınlara ulaşılarak evlerde sağlıksız şartlarda doğum yapmalarının önüne geçilmesi sağlandı. Bölgede sağlık alanında ülkemizin gerçekleştirdiği yardımlardan minnettar olduğunu söyleyen hastane yönetimi daha önce hastanenin yetersizliği nedeniyle 4 kere çocuğunu kaybeden bir annenin bebek sahibi olduğunu belirterek, bölge halkının projeden dolayı memnuniyeti TİKA’ya iletti.
Türkiye’nin temin ettiği ambulanslarla bugüne kadar 2 bin 500’ün üzerinde hamile kadın ve yaşlıya, 3 binin üzerinde trafik kazası gibi acil müdahale gerektiren hastalara hizmet verildi. Ayrıca, ambulanslar bölgede gerçekleştirilen sağlık taramalarında da aktif bir şekilde kullanıldı. Ulaşım imkanlarının sınırlı olması nedeniyle hastaların, yaşlıların, çocukların ve kadınların hastanelere ulaşmakta güçlük çektiği İjara Bölge Hastanesi ile Kenya’da trafik kazalarının en yoğun görüldüğü bölgelerden birisi olan ve Nairobi- Mombasa yolu üzerinde yer alan Makindu ve Mariakani Bölge Hastanelerinde hizmet veren 3 ambulans için hastane yöneticileri ile bölge halkı Türkiye’ye şükranlarını sunuyor.