’Yeşil Sahada Barış için Kardeşlik Projesi’nin açılışı Antalya’da gerçekleşti. Açılışta, Türk ve Suriyelilerden oluşan Osmaniye takımından bir gurup genç, "Teröre ve zalimlere karşı işte Türkiye işte spor işte barış" diye seslenerek dünyaya mesaj verdi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile Uluslararası Orta Doğu Barış Araştırmaları Merkezinin (IMPR) ortak yürüttüğü ’Yeşil Sahada Barış için Kardeşlik Projesi’ başladı. Suriyeli gençlerin toplumsal entegrasyon sürecinin, spor aktiviteleri ile etkinliğinin arttırılmasının hedeflendiği turnuvanın açılış töreni ve kura çekimi Serik’in Belek Turizm Merkezindeki bir otelde yapıldı. Törene, IMPR Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan, Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Özekinci ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu katıldı.
Projedeki hedeflerinin yetenekli sporcuların spor camiasına kazandırılması ve gençlerin birbirleriyle kaynaşmalarını sağlamak olduğunu söyleyen Veysel Ayhan, Suriyeli gençlerin toplumsal adaptasyonuna öncülük etmek istediklerini söyledi. Ayhan, "Bugün burada bu forma bu yeşil saha içerisinde dostluk ve kardeşlik mesajı veriyoruz. Burada bu spor turnuvasını gerçekleştirilmesinde en büyük gücün siz gençlerin çabası olduğunu iletmek istiyorum. Siz gençlerin sayesinde burada bu oluşumu gerçekleştiriyoruz. Siz gençlerin sayesinde dünyaya şu mesajı vermek istiyoruz. Dostluk elbette kazanacaktır. Sabırlı olma geleceği inşa etmek hepimizin görevidir" dedi.

"Kazansak da kaybetsek de kardeş olunmasını temenni ediyorum"
Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Özekinci ise ülkelerindeki savaş nedeniyle vatanlarından kaçan Suriyelileri misafir etmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek, insanlık dramından kaçan Suriyelilere, sosyal ve kültürel faaliyetlerle katkıda bulunmanın çabası içinde olduklarını ve bakanlığın kapılarının Suriyeli gençlere sonuna kadar açık olduğunu belirtti. Özekinci, "Bakanlığımızın gençlik merkezi ve gençlik kamplarından ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Türk ve İslam coğrafyasına çökertilen karabasanla kardeşi kardeşe düşürmek istiyorlar. Zalimin karşısında asla geri adım atmayacağız. Sizlerden ricam bu kardeşlik duygusuna halel getirmemeniz birbirinize sımsıkı sarılarak tek vücut olmanızdır. Bu turnuva kardeşlik duyguların pekişeceği ve dostluğun kazanacağı turnuva olacak inşallah. Kazansak da kaybetsek de kardeş olunmasını temenni ediyorum" diye konuştu.
Konuşmanın ardından protokol tarafından kura ile fikstür çekimi gerçekleştirildi. Arcadia Sport Center Sahalarında oynanacak olan turnuvanın finali 19 Aralık’ta Ankara’da düzenlenecek. Şampiyon olan takım ileri bir tarihte TBMM Futbol Takımı ve TFF Süper Lig’de yer alan profesyonel bir futbol takımı ile dostluk maçı oynayacak.
15 Ağustos 2016 tarihinde hayata geçirilen proje kapsamında düzenlenen turnuvaya Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Samsun, Adana, Mersin, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Osmaniye, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Kilis, Batman ve Mardin’in Gençlik Merkezleri katılıyor. 18 kişilik kadrodan oluşan her takımda 9 Türk ile çeşitli illerinden gelen 9 Suriyeli genç bulunuyor. Takımlar, yaklaşık 4 aydır profesyonel antrenörler gözetiminde turnuvaya hazırlandı. Ayrıca Gençlik ve Spor Bakanlığı şampiyon takımı ödül olarak yurtdışı gezisine götürecek.
Türk ve Suriyelilerden oluşan Osmaniye takımından bir gurup genç, "Teröre ve zalimlere karşı işte Türkiye işte spor işte barış" diye seslenerek dünyaya mesaj verdi.