Türkmenistan Dışişleri Bakanlığına bağlı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) arasında devam eden işbirliği kapsamında Uluslararası Gazetecilik Fakültesinde televizyonculuk eğitimi alan öğrenciler için eğitim amaçlı kurulan TV Stüdyosu düzenlenen törenle öğrencilerin hizmetine sunuldu.
TİKA, Türkmenistan’ın eğitim altyapısının güçlendirilmesi kapsamındaki faaliyetlerine devam ediyor. Türkmenistan Dışişleri Bakanlığına bağlı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü ile TİKA arasında devam eden işbirliği kapsamında Uluslararası Gazetecilik Fakültesinde televizyonculuk eğitimi alan öğrenciler için eğitim amaçlı kurulan TV Stüdyosu düzenlenen törenle öğrencilerin hizmetine sunuldu. Geleceğin diplomat ve bürokrat adaylarının yetiştirildiği Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde TİKA tarafından kurulan TV Stüdyosunun açılış törenine, Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı VepaHacıyev, Türkiye Türkmenistan Büyükelçisi Mustafa Kapucu, TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er ve Enstitü Rektörü Baba Zahirov’un yanı sıra Türk ve Türkmen yetkilileri katıldı. Tören öncesinde katılımcıları Türkmenistan’a özel milli kıyafetleri ile Enstitü öğrencileri karşıladı. Ayrıca, Türkmen kültüründe önemli bir yeri olan Dutar eşliğinde bir müzik dinletisi gerçekleştirildi. Enstitüsü Rektörü Zahirov, TİKA Başkan Yardımcısı Er ve Türkiye Türkmenistan Büyükelçisi Kapucu’nun açılış konuşmaları ile başlayan törende söz alan Enstitü Rektörü Zahirov; TİKA ile Enstitü arasında devam edegelen işbirliğinden memnuniyetlerini ifade ederek Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Ticaret, İşletme, Uluslararası Hukuk, Uluslararası Gazetecilik, Tarih ve Arşivcilik alanlarında karşılıklı eğitim programları kapsamında ders, seminer ve konferanslar hayata geçirildiğini ve bu bağlamda Türkiye’den birçok üniversite ile temas sağlandığını kaydetti.
Enstitülerinde modern bir TV Stüdyosunun TİKA tarafından açılmış olmasının kendileri için çok önemli olduğunu, stüdyodan azami derecede istifade edeceklerini ifade eden Zahirov, bütün bu faaliyetlere destek verdiği için TİKA’ya teşekkürlerini bildirdi.
TİKA Başkan Yardımcısı Er de konuşmasında TİKA’nın 50 ülkede koordinasyon ofisi bulunduğunu, ilk TİKA ofisinin de ata vatan Türkmenistan’da açıldığına dikkat çekerek Türkmenistan’da yürütülen projelerin kendileri için daha farklı bir anlamı olduğuna vurgu yaptı. 1993 yılından beri faaliyet gösteren TİKA koordinatörlüğünün pek çok projeyi farklı kurumlarla işbirliği içinde hayata geçirdiğini ifade eden TİKA Başkan Yardımcısı Er, Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü ile işbirliği kapsamında da 2012 yılından bu yana birçok faaliyete imza atıldığını, özellikle konferans ve seminer gibi akademik çalışmaların iki ülke açısından da son derece faydalı olduğunu belirtti. Açılışı yapılan televizyon stüdyosu sayesinde Gazetecilik Fakültesi öğrencilerine televizyonculuk alanında Türkiye tecrübesinin aktarılacak olmasının önemine dikkat çeken Er, enstitü ile işbirliğinin bundan sonra daha da zenginleşerek devam edeceğine inandığını ifade etti.
Türkiye Türkmenistan Büyükelçisi Kapucu’da, TİKA’nın Türkmenistan’da birçok projesi bulunduğunu, halihazırda yapılan kültürel işbirliği kapsamındaki proje çalışmalarıyla tarihi ve kültürel mirasımıza sahip çıkılarak Sultan Alparslan’ın Mezarının Aranması ve Türbesi’nin İnşa Edilmesi ile İki Sahabe Türbesi restorasyonu projelerinin Türkmenistan’ın Kadim şehri Merv’de devam ettirildiğini kaydetti. Kapucu, açılışı yapılan stüdyonun hayırlı olmasını temenni etti.
Fakülte öğretim görevlilerinin stüdyo ve ekipmanların özellikleri hakkında kısa bilgi sunmasının akabinde TV Stüdyosundan sorumlu öğrencilerce canlı program performansı kayda alınarak katılımcılara sunuldu. Türkiye’de televizyonculuk eğitimlerini tamamlayarak ülkelerine dönen Enstitü öğrencilerinin; teknik yönetmen, dekor ve ışıkçı, ses operatörü, resim masası operatörü, karakter jeneratörü operatörü, prompter operatörü, kurgu operatörü ve kameraman olarak stüdyonun işletilmesinde rol almaları öngörülüyor.
Kurulan TV stüdyosu sayesinde sosyal ve kültürel programların yanında, uzaktan eğitime hazırlık kapsamında bazı görüntülü derslerin kaydı yapılarak internet üzerinden Türkmenistan genelindeki üniversitelere ulaşabilecek paket ders programlarının da yapılması planlanıyor.