Türkmenistan’ın bağımsızlığının 25. yıl dönümü dolayısıyla Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Türkmenistan Ankara Büyükelçiliği’nin işbirliği ile bir program düzenlendi.
Programa Türkmenistan Ankara Başkonsolosu Murat Akmammedov, YTB Genel Başkanı Kudret Bülbül MHP Milletvekili Mehmet Günal, AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey ve AK Parti Ordu Milletvekili Mehmet Gündoğdu katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan YTB Başkanı Bülbül, Türkiye’nin Türkmenistan ve Türk dünyası ile çok köklü bir ilişkisi olduğuna vurgu yaparak, "Türkiye’de uzun yıllar en çok konuşulan konulardan birisi, yüzyıl öncesinde bu ilişkiler çok daha güçlüydü, Türkiye’deki bir dergi, bir gazete Türkmenistan’dan, Azerbaycan’dan, o coğrafyalardan çok daha yakından bilinirdi. Orada çıkan bir dergi, şiir, şair, bilim insanı, alim de buralardan çok yakından bilinirdi. Bugün bu kadar ileride bir bilgi birikimi henüz söz konusu değil ama inşallah birlikte çalışmalarımızla, çabalarımızla tarihteki bu mirası çok daha ileri götürürüz" diye konuştu.
Türkiye ve Türkmenistan’ın ortak tarihi, dili, dini ve kültürü paylaşan iki kardeş ülke olduğunun altını çizen Bülbül, "Halk arasında bir millet, iki devlet temelinde dengeli, karşılıklı, saygılı bir işbirliğine dayalı özel ilişkiler bulunmakta. Uzun yıllar Avrupa’da, Amerika’da bulunan vatandaşlarımız kendi haline bırakılmıştı. 2010 yılı itibariyle artık devletimiz onları sahiplenecek ve onları bulunduğu ülkelerde yalnız olmadıklarını hissettirecek bir kurum kurdu. YTB bu anlamda vatandaşlara yönelik çok yönlü çalışmalar sürdürüyor. Soydaş ve akraba toplulukları ile ilişkileri geliştirmeye yönelik de çok yönlü bir çaba içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından katılımcılar açılan resim sergisini gezdi.