Yalova’da öğrenciler tarafından geliştirilen robot anne, annelerini kaybeden yavru hayvanları besliyor.

75. Yıl Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu öğrencilerinin geliştirdikleri robot anne, bir şekilde annelerini kaybeden yavru hayvanların doğal yollarla beslenmelerini sağlıyor. Bir yazılım sayesinde kendine yaklaşan yavruyu fark eden robot, memelerinden süt salmaya ve bu sayede yavruların beslenmesine yardımcı oluyor. Anne dili taklit edilerek yapılan suni dil ise gözleri açılmamış yavru hayvanların gözlerinin açılmasına yardımcı oluyor.

75. Yıl Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu teknoloji öğretmeni Onur Ağırman, "Projemizi Fırst Lego Lig kapsamında Bilim Kahramanları Buluşuyor Turnuvası için hazırlandı. Hayvanların hayatlarını daha da kolaylaştırmak için bu proje geliştirildi. Bu projeyi hazırlarken öğrencilerle sürekli beyin fırtınası yaptık. Öğrencilerimizle sokaklarda kalan yavru ve annesiz kedileri görünce onların beslenmelerine yönelik böyle bir proje tasarlamaya karar verdik. Projenin adı da SevKed olarak belirlendi. Güzel bir proje olduğuna inanıyoruz" dedi.

Proje ekibi adına konuşan öğrencilerden Emircan Sönmez ise, "Annesiz kediler ve hayvanların gözlerinin görmediğini ve aç kaldıklarını gördükten sonra projemiz şekillendi. Projemiz sayesinde annesiz hayvanlara bir robot sayesinde süt veriliyor. Diğer yandan kedinin ağız bölümüne konulan suni dille de annelerin yavrularını yalamaları taklit edilerek, yavrunun gözlerinin açılmasına yardımcı olunuyor" diye konuştu.

Hayvan barınakları ve rehabilitasyon merkezlerinde en büyük sıkıntının annelerini kaybeden yavru hayvanların beslenmesi olduğuna dikkat çeken Yalova Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürü Erkut Ferşatoğlu ise, "En büyük sıkıntımız annelerini kaybeden yavru sokak hayvanları. Yavrulara süt anne bulmak zorunda kalıyorduk. Eğer süt anne bulunamazsa biberonla özel olarak beslenmeleri gerekiyordu. Öğrencilerin geliştirdiği bu proje ile birlikte yavru hayvanların beslenmeleri artık daha kolay hale gelmiş olacak. Gerekirse her rehabilitasyon merkezine bunlardan konularak gelen yavruların hızlı bir şekilde beslenmelerini sağlayabiliriz. Bu robota içgüdüleri ile rahatça yaklaşıyor ve meme aramaya başlıyorlar. Ayrıca robotun ısıtma sistemi sayesinde süt vücut sıcaklığında tutuluyor. Bu da anneleri olmayan yavru hayvanların beslenmesini ciddi şekilde destekliyor" dedi.

(Saim Çotuk/İHA)