TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle 2 yıldır kapalı olan Karkamış Gümrük Kapısı’nın tamamen yenilendiğini, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımı ile açılışının yapılacağını belirtti.
Daha önce yalnızca yolcu geçişlerinin yapıldığı gümrük kapısından ticaretin de başladığını belirten Koçer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Fırat Kalkanı harekâtından sonra kapının yeniden açılmasıyla birlikte ihracat ve transit ticaretle hemen her türlü eşyanın ticareti gerçekleşmeye başladı. Artan ticaret hacmini karşılayabilecek nitelikte hizmet verilebilmek çok önemli. Bunun için oldukça kapsamlı bir yenileme çalışması gerçekleştirildi. Yardım tırları hariç son bir yılda 35 binden fazla ticari aracın geçiş yaptığı düşünülecek olursa; idari binalardan yolcu salonlarına araç peronlarından hangarlarına kadar 15 bin m2 üzerine kurulan bu modern yapının önemi daha iyi anlaşılacaktır.”
Yıllık ihracatı 7 milyar dolar olan Gaziantep’in 2023 hedefinin 10 milyar dolar olduğunun altını çizen Koçer, Türkiye’nin en çok ihracat yapan ilk altı şehrinden biri olan Gaziantep’in, bu kapı ile birlikte yıllık Suriye ihracat hedefinin 1 milyar dolar olacağını böylelikle ülke ekonomisine olan katkısının daha da artacağını ifade etti. Koçer, şöyle devam etti:
"Gaziantep ile Suriye arasında geçmişi oldukça eskiye dayanan kuvvetli ticari ve kültürel bağlar var. İç savaş sonrası taş üstünde taş kalmayan Suriye’nin yeniden inşası ve özellikle Zeytin Dalı Harekâtından sonra Suriye’nin yeniden kalkınması noktasında Gaziantep’e ve Gaziantepli sanayicilerimize, işadamlarımıza çok iş düşüyor. Bu anlamda Türkiye’nin Suriye ile olan ticari ilişkilerinin daha da geliştirilmesi ve bunun Suriye'nin yeniden inşasına katkı sağlaması bakımından Karkamış Gümrük Kapısı kritik önem taşıyor.”
Milletvekili Koçer, ticaretin yeniden canlanmasıyla birlikte Suriye’ye tekrar huzur ve güven geleceğini söyleyerek, iç savaş sonrası yaklaşık 500 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç duyacağı tahmin edilen Suriye’nin en büyük tedarikçisinin Gaziantep olacağını ifade etti.
Koçer, “Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Operasyonu ile Türkiye’ye yönelik terör tehditlerini yok eden ve sınırlarımızı güvenli bir hale getiren kahraman ordumuza, şehitlerimize gazilerimize minnet ve şükran borçluyuz. Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Bölgede tesis edilecek barışın ardından Suriye ile olan  ticari ilişkilerimiz de buna paralel artacaktır” dedi.
FOTOĞRAFLI