Rize'de yapımı devam eden Türkiye'nin ilk geçirgen "tersip bendi" özelliğini taşıyan "Merkez ve Güneysu İlçeleri Taşlıdere Vadisi Islahı Beşinci Kısım" projesinde yüzde 80 fiziki gerçekleşmeye ulaşıldığı bildirildi.

Orman ve Su İşleri· Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, taşkın zararlarının önüne geçmek i·çi·n yoğun mesai· harcandığı, Rize genelinde 25 taşkın koruma tesisinde çalışmaların sürdüğü belirtildi.

Açıklamada, 25 projenin yatırım bedelinin yaklaşık 400 milyon lira olduğu vurgulanarak, 15'inin yapımının devam ettiği, 10'unun ise ihale programında yer aldığı, bu projeler tamamlanarak hizmete alındığında 61 meskun mahal ve 4 bin 490 dekar arazinin taşkın zararlarından korunacağı kaydedildi.

Türkiye’nin en çok yağış alan illerinden biri olan Rize'de örnek proje uygulaması başlatıldığı vurgulanan açıklamada, "Türkiye'nin ilk geçirgen tersip bendi yüzde 80 aşamasına geldi. Güneysu'da yapımı süren Merkez ve Güneysu İlçeleri Taşlıdere Vadisi Islahı Beşinci Kısım projesi ile aşırı yağışlar sonucu yukarı havzadan gelen ağaç dal gibi malzemelerin aşağılara inmesi engellenerek, bu malzemelerin köprü ve menfezleri tıkamasının önüne geçilecek." ifadesine yer verildi.

Rize'nin bin 500 milimetre yağış ortalamasıyla Türkiye'nin en çok yağış alan şehirlerinden biri olduğunu belirtilen açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun, şu görüşlerine de yer verildi:

"Rize taşkınlar açısından riskli bir ilimiz. Burada taşkınları önlemek için bizde var gücümüzle çalışıyoruz. Hizmete aldığımız projeler ile bu taşkınları engellemeye çalışıyoruz. 2017 yılında da bu açıdan 25 taşkın önleme projesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Topoğrafya, jeoloji, iklim şartları ve yanlış arazi kullanımı sonucu meydana gelen kütle hareketleri ve taşkınlar sebebiyle bölgede geçmişten bugüne kadar büyük can ve mal kayıpları yaşandı. Bu gibi durumları en aza indirmek maksadıyla Rize’de pilot bir uygulama olan ‘Taşlıdere Vadisi Islahı 5. Kısım’ projesini hayata geçirdik. Örnek bir proje olan geçirgen tersip bendi projesiyle yağış esnasında iri kayalar, ağaç, dal, kök ve yüzücü maddeler bu tersip bendinde tutulacak, köprü ve menfezleri tıkaması engellenecek ve böylelikle yerleşim yerleri taşkınlardan korunmuş olacak."