Türkiye son yıllarda savunma sanayinde yaptığı atılımlarla yerlilik oranını yüzde 24’lerden yüzde 75’e çıkardı. Savunma sanayinde 60 milyar dolarlık 600’den fazla proje bulunuyor.
MİLLİ PİYADE TÜFEĞİ: Dünyanın kullandığı piyade tüfeklerinin üstünüdür 7.62 mm çapındaki silahın etkili menzili 400 metre.
T129 ATAK HELİKOPTERİ: İtalyan Agusta Westland A129 helikopterinin gövdesi TSK ihtiyaçlarına göre modernize edilerek geliştirildi. Helikopterin elektronik sistemleri yerli imkânlarla yeni baştan üretildi. Hâlen dünyada sınıfının en etkin taarruz helikopteridir.
T-155 FIRTINA OBÜSÜ: Hareket hâlindeyken 30 saniyede atışa hazır hâle geliyor. Dakikada 6 top atışı yapabiliyor.
ATIŞ KONTROL SİSTEMİ: ASELSAN’ın geliştirdiği bu sistem 8-25 kilometre aralığındaki hedeflerin tam isabetle vurulmasını sağlıyor.
KASIRGA TR-300 FÜZESİ: Kara Kuvvetleri’nin vurucu gücünü önemli ölçüde artırdı. 100 kilometre menzildeki hedefleri imha edebiliyor.
HGK İLE AKILLI BOMBA: TÜBİTAK, Hassas Güdüm Kiti (HGK) geliştirerek, savaş uçaklarında kullanılan klasik mühimmatı akıllı bombaya dönüştürdü. Jetler, güdüm yeteneği kazanan bombalarını, hedeflerinin üzerine gelmeden, tehlikeli alan dışından ateşleyebiliyor.
SOM FÜZESİ: TÜBİTAK geliştirdi. Menzili 200 kilometre. Uçaktan, karadan ve denizden ateşlenebiliyor. Hedefine GPS ile uydu aracılığıyla yöneliyor.
UMTAS FÜZESİ: Taarruz helikopterlerinden ateşleniyor. At-Unut ve At-Güncelle kullanım modlarına sâhip. Hedefini 3.750 metreden vuruyor.
MİLGEM: İlk Milli Gemimiz olan “TCG Heybeliada” 2008’de denize indirildi. 99 metre uzunluğundaki gemi, yerli seyrüsefer sistemleriyle donatıldı.
KOBRA: OTOKAR’ın geliştirdiği zırhlı tekerlekli araç 9 personel taşıma kapasitesine sâhip, aracın su engellerini aşabilen versiyonu da bulunuyor.
BORA-12 KESKİN NİŞANCI TÜFEĞİ: Jandarma Genel Komutanlığı–MKE işbirliğiyle geliştirildi. 7.62 mm çapındaki tüfeğin etkili menzili 1.200 metre. Dipçik, kaynak, tetik, kabza mesafe ayarı özelliklerine sâhip.
ALTAY MİLLİ TANK: Seri üretime başladı. Tank teknolojisinde gelinen son aşamanın ürünüdür. YERLİ KAMERA: Teröristlerin sisli havalardan faydalanarak hain tuzaklar kurması üzerine Mehmetçik için, siste veya az ışık ortamında gören yerli ve milli kamera üretildi.
KİRPİ PERSONEL TAŞIYICILAR: Mayına ve el yapımı patlayıcılara karşı korumalı personel taşıyıcılar BMC tarafından %70 yerli imkânla üretildi. Bir depo benzinle 800 kilometre menzile ulaşabiliyor.
ANKA VE BAYRAKTAR: Operasyonlara anlık istihbarat sağlıyor. İkinci aşamada geliştirilen silahlı versiyonları TSK’nın terörle mücadele operasyonlarında şehit sayısının asgari seviyeye düşürülmesine büyük katkı sağladı.
GEMİSAVAR FÜZESİ: Dünyanın en gelişmiş gemisavar füzelerinden biri olan ATMACA rakipleri Exocet ve Harpoon füzelerinden daha üstün özelliklere sâhip. Denizde asgari 200 km uzaktaki hedefleri vurabilecek ve Data-link donanımına da sâhip, seyir hâlindeyken uzaktan hedef güncellemesine izin veriyor.
TB2 İHA: 2015 yılında TSK’nın envanterine giren Bayraktar TB2 İHA, terörle mücadelede Mehmetçiğin elini hızlandırarak terör örgütlerine ağır darbeler vurulmasını sağladı. Bayraktar TB2, 12 m kanat açıklığı ve 650 kg kalkış ağırlığına sâhiptir. 24 saat kesintisiz keşif ve gözetleme faaliyeti yürütebiliyor. Türkiye, ABD, Çin, İsrail ve İran’ın ardından kendi silahlı İHA’sını üreten 5’inci ülke oldu. Bayraktar TB2’deki lazer güdümlü füze, 8 kilometre uzaklıkta ateşlenerek hedefi % 100 isabetle vurmuştu. Ayrıca, ormanın altı, çatının altı, toprak ve dam altındaki teröristleri de bulabiliyor. Sırt çantasında taşınabilecek büyüklükteki kamikaze İHA’lar tabletten kumanda ile hedefin üzerine geldiğinde kendisini patlatıyor. Maliyeti de füzeden ucuz oluyor. Kaynak: Türkiye Gazetesi