Her Müslümanın, öğrenmesi farz veya vacip olan fıkıh, ilmihal bilgilerini öğrenmesi lâzımdır. Bu bilgileri öğrenmemek fısktır, günahtır. Fasıkların şahitliğinin kabul olmadığı, kitaplarda yazılıdır. Seyit Emir Gilal hazretleri, talebelerine yaptığı vasiyette buyuruyor ki:

“Ey kıymetli talebelerim! İlim öğrenmekten ve Muhammed aleyhi selamın yoluna tabi olmaktan asla ayrılmayınız! Bu, mümin için bütün saadetlerin ve nimetlerin vasıtasıdır. Bunun için Peygamber efendimiz buyurdu ki: (İlim öğrenmek, her Müslüman erkek ve kadına farzdır.) Yani her Müslüman erkeğin ve kadının, kendine lâzım olan din bilgilerini öğrenmesi farzdır. Bunların bazıları şu bilgilerdir:

1-İman ve itikat bilgileri.

2-Namaz bilgileri.

3-Oruç bilgileri.

4-Zekât bilgileri. (Zenginse)

5-Hac bilgileri. (Zenginse)

6-Ana-baba hakkını öğrenmek. Peygamber efendimiz; (Allahü telanın rızası, ana-babanın rızasını kazanmakla elde edilir.) buyurdu.

7-Sılayı rahim, akrabayı ziyaret.

8-Komşu hakkını gözetmek.

9-Lazım olan alışveriş bilgilerini öğrenmek.

10-Helali ve haramları öğrenmek.

İnsanların çoğu, bilmediğinden ve bildiği ile amel etmediğinden helâk olmuştur. Daima Allahü telayı hatırlayıp, zikrediniz! Böylece dininizi dünyaya değişmemiş olursunuz. Allahü teladan korkunuz! Hiçbir ibadet, Allah korkusundan daha tesirli değildir...

Kalbin, dilin ve bedenin temiz olması, helâl lokmaya bağlıdır. Helâl lokma yiyenin midesi, içinde temiz su toplanan havuz gibidir. Bu havuzdan etrafa temiz su dağılır ve bu su ile çiçekler yetişir, ağaçlar meyve verir, ondan istifade edilir.

Allahü telanın emirlerine itaat ediniz! Nerede olursanız olun, ilim öğrenmekten ve amel etmekten uzak kalmayınız! Karşınıza her ne güçlük çıkarsa çıksın, ilmi ve ameli asla terk etmeyiniz!

Netice olarak, her Müslümanın kendisine lâzım olan ilmihâl bilgilerini öğrenmesi lâzımdır. Peygamber efendimiz; (Bir saat ilim öğrenmek veya öğretmek, sabaha kadar ibadet etmekten daha sevaptır.) buyurdular. Kaynak: (Tam İlmihal Saadeti Ebediye)

- - - -