16 yıllık Ak Parti İktidarı hükümetlerinin, başta sigara, alkol ve onlarca madde bağımlığı yapan uyuşturuculara yönelik yasalarda yapmış olduğu çeşitli uygulama ve cezai muideler sonucunda ülke genelinde bu zararlı maddelerin kullanım ve satışında %20’lerin üzerinde bir düşüş başarısı gerçekleşmiştir.

Fakat zamanla mevcut yasalarının yeterli olmadığı görülmüştür. O nedenle hükümet uyuşturucularla, hatta yeni bir bağımlılık trendi durumuna gelen teknolojik ve sigara bağımlılığı noktasında yeni yasalarla mevcut cezalarının artırılmasının zaruri olduğu görülmektedir.

Bu arada, sigara içen şeker hastalarında sınır sisteminin gördüğü zarar ve böbreklerde meydana getirdi hasar ve görme yetisini kaybettirdiği Dünya sağlık örgütü tarafından tespit edilmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü, ”Sigara bu durumları daha da hızlandırarak kalp kriziyle sonuçlanacak tabloların oluşmasına neden olmaktadır. Kan damarlarını daraltarak, dolaşım sistemi bozukluklarına, diyabet hastalarında ise ayak ülseriyle, ayak ve bacak enfeksiyonlarına neden olmaktadır. Sigaradaki nikotin, kalp damarlarında kasılmalara yol açmakta, insülinin enjeksiyon yerinde daha yavaş emilmesine yol açmakta ve böylece kan, glikoz düzeyini olumsuz etkilemektedir. Nikotin ayrıca insülin direncinin artmasına yol açar, kan şekeri seviyesini yükseltip, vücudun insülin kullanma yeteneği düşürür ve diyabetin kontrolünü güçleştirir. Sonuç olarak bir kişi, ilaçlarla diyabeti tedavi edilmek istenirken, eğer sigara içmeye devam ederse, tedavinin verimi büyük oranda azalmakta ve bu durum hastaya çok ciddi zararlar vermektedir. Özellikle kadınlar başta olmak üzere, sigara içenlerde diyabete yakalanma riski iki kat daha fazladır.” diye açıklamıştır.