Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman, beraberindeki heyetle beraber İkizderede ilçesindeki Ovit Tüneli'ne geldi. Tünele aracıyla Erzurum tarafından giren Kahraman, Rize tarafından çıkarak tüneli inceledi.

Yapımında sona gelinen 14.3 kilometre uzunluğundaki Türkiye'nin en uzun, dünyanın en uzun 3'üncü çift tüplü karayolu tünel inşaatında incelemelerde bulunan Kahraman ve beraberindekiler araçları ile Erzurum tarafından girdikleri tünelin Rize tarafından çıktı.

Tünel içerisinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kahraman, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde tünelin temel atma törenine katıldığını hatırlatarak, "Cumhurbaşkanımız yalnız açılışlara katılıyor fakat bu projenin önemi nedeniyle temel atma törenine de katılmıştı. Fevkalade bir eser meydana gelmiş. Bütün emek verenler ve başarıyı sağlayanlardan Allah razı olsun. Hepsini tebrik ediyoruz. Bu tünel ve yol hadisesi çok güzel bir faaliyet. Bayındırlık eski Bakanı Sadrazam Halil Rıfat Paşa'nın 'Gidemediğin yer senin değildir' sözü vardır. Bir yerin bizim olmasını istiyorsak gidebilmeliyiz. Benim köyüm olan İkizdere Tulumpınar'da çok kişi bu dağda donarak hayatını kaybetti. Soğuk geldi mi bir uykuya dalıp gidiyorsunuz. Bu tünelin çok yönlü faydası var."

OVİT TÜNELİ
Rize'nin İkizdere İlçesi Ovit Dağı geçidinde yapımında sona gelinen 14. 3 kilometrelik Ovit Tüneli, Türkiye’nin en uzun, dünyanın 4’üncü uzun çift tüplü tüneli olacak.

Ovit projesi, Başbakanlık Osmanlı arşivi kayıtlarına göre, 1880 yılı Osmanlı Devleti’nin kalkınma çalışmalarında yer aldı. Proje için ilk adım 1930 yılında yol projesi ile hayata geçirildi. Kazma ve küreklerle yol yapımının başlanan bölgeye Rizeliler gruplar halinde gönderildi. Yapımı yıllarca gündemden düşmeyen Ovit Tünel projesi ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde gündeme geldi ve 13 Mayıs 2012 tarihinde temeli atıldı.

12 AY BOYUNCA ULAŞIM SAĞLANACAK
Tünelin giriş kotu 2054, çıkış kotu ise 2260 metre olacak. Makyol İnşaat tarafından yapılan ve 412 milyon 366 bin liraya mal olacak olan Ovit Tüneli'nin tamamlanmasıyla Rize- Erzurum arasındaki ulaşım 4.4 kilometre kısalacak ve 12 ay boyuna kesintisiz sağlanacak.

Kış şartları nedeniyle ulaşımın aksadığı Ovit Dağı geçidinde yapılacak tünel sayesinde Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri birbirine bağlanacak.11 Kasım 2016 tarihinde Başbakan Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle Ovit tünelinde ışık göründü töreni yapılmıştı. Aydınlatma ve mekanik aksamlarının yapımı süren Ovit Tüneli’nin yılsonunda tek tüpünün trafiğe açılması planlanıyor.