İlk yerli özgün helikopterimiz T625 Genel Maksat Helikopterimiz ilk kez geçen hafta motorunu çalıştırdı. Yerli helikopterimizin motor çalıştırma ve yer testleri başarıyla tamamlanmış oldu. Türkiye'nin ilk özgün helikopteri olacak T625 Genel Maksat Helikopter ilk kez motor çalıştırdı. En zorlu iklim ve coğrafyalarda dahi etkin bir şekilde faaliyet gösterebileceği belirtilen T625 Genel Maksat Helikopterin ilk uçuşunu bu yıl gerçekleştirmesi planlanırken helikopterin 2021 yılında seri üretime geçeceği öngörülüyor.

Yapılan planlara göre, Türkiye’nin ilk yerli helikopteri 6 Eylül 2018’de sabah 06.00’da uçacak. Kendi tasarımımız olan uçağımız da 2023’de uçurulacak.
Taarruz ve keşif helikopterinin her şeyi ile Türkiye’de üretilmesi için Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarına göre geliştirilecek olan 51 adetlik taktik taarruz/keşif helikopteri üretim ana yüklenicisi TUSAŞ, alt yükleniciler ise AgustaWestland ve ASELSAN şirketleri oldu. Yapılan sözleşmeye göre Türkiye, üçüncü ülkelere doğrudan pazarlama ve satış haklarına sâhip oldu. ATAK programı azamî ölçüde yerli teknolojileriyle üretilecek bir projedir. Bu projeden önce, geliştirilmekte olan T-129 %60 oranında yerli bir helikopter T-129 helikopterleri doğal olarak 21. yüzyılın en gelişmiş aviyonik sistemleri ve silahları ile donatılacaktır. 22 Nisan 2014 tarihinde ilk T-129A EDH Türk Kara Kuvvetleri’ne teslim edildi. Üretilecek yeni helikopter 269 km/s hıza ulaşabilirken, 6.096 m yüksekliğe çıkabilmektedir. T-129, yakın hava desteği görevleri ve çok amaçlı görevler için iki farklı tipte tasarlandı. T129-A, yakın hava desteği görevleri, T129-B ise çok amaçlı görevler için üretilmeye devam ediyor. İnşallah yerli helikopterimiz ardından yerli uçağımızda yakın gelecekte üretimine başlanmış olacaktır.

Başta bu projenin hayata geçirilmesi talimatını veren, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan beyefendi başta olmak üzere, bu projenin hayata geçirilmesi ve üretilmesini gerçekleştiren TUSAŞ, ASELSAN yönetim ve personelini, SSB proje ekiplerini ve tüm emeği geçen herkesi tebriklerimle kutluyorum.

Yerli helikopterimiz Türkiye’ye, Aziz Milletimize, TSK ve tüm kurum ve kuruluşlarımıza hayırlı, uğurlu olsun.