Bu tanım bana ait değil ama mükemmel tanımlama olmuş. “Altın çay” olarak köşeme taşıdığım beyaz çayı Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun “İmparatorların Çayı” olarak tanımlaması marka değeri açısından hedefi tam 12’den vurdu diyebilirim.

 

Bir önceki yazımda Altın Çay olarak kaleme aldığım beyaz çayı Türk Çay sektörünün lokomotifi ve dev markası Çaykur’un yakın zamanda piyasaya sürerek tüketiciyle buluşturacağını yazmıştım. O günden bugüne 1,5 ay gibi bir zaman geçti. Bu zaman dilimi içerisinde Çaykur boş durmadı. Üreticiden 295 kilogram beyaz çay tomurcuğu satın aldı. Kilogram alım fiyatını 300 lira olarak açıkladığı beyaz çay tomurcuğunun Mayıs ayı bedeli olan 74 bin 200 liralık ödemeyi de gerçekleştirdi. Sürgünler süresince üreticiden evsafa uygun tepe tomurcuğu alımına ve beyaz çay üretimine devam edilecek.  Çaykur yakın zamanda piyasaya süreceği beyaz çayın fiyatlandırmasını henüz yapmadı. Ancak fiyat konusunda ipuçlarını da verdi. Dünya piyasalarında beyaz çayın kilosunun bin dolardan başlayıp 5-6 bin dolara kadar satıldığı ifade edildi. Dolayısıyla fiyatlandırmanın alt ve üst limitleri de belirlenmiş oldu. Yaklaşık 4 kilogram tomurcuktan 1 kilogram beyaz çayın üretildiği ifade edildi. Yani %25 gibi bir randıman söz konusu. Bu oran da fiyatlandırma açısından bize yeterli ipuçlarını veriyor.

 

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Çin imparatorunun bulduğu bir çay olması hasebiyle Beyaz Çay’ı imparatorların çayı olarak adlandırıyor. Altın Çay’ın bir başka deyimle İmparatorların Çayı’nın üretim sürecini yerinde inceledim. Geçtiğimiz günlerde üretimin yapıldığı Çaykur Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne giderek üretim aşamalarını sizler için gözlemledim. Üretimi çok sınırlı olan beyaz çay oldukça hijyenik bir ortamda üretiliyor. En uçtaki tomurcukların toplanması ile üretim aşaması başlıyor. Anzer Balı gibi şifa bulmak için aranan bir ürün olacak olan beyaz çayın üretim aşamalarında oldukça titiz davranılıyor. Çaykur'un ürettiği beyaz çay pestisit ihtiva etmeyen kaliteli bir çay. Bu çok önemli. Hücre yenileme, gençleştirme özelliği olan ilaç olarak kabul edilebilecek bir ürün. Aranan ama bulunamayan ürün. Tepe tomurcuktan üretilen çay Anzer balı gibi aranır oldu. Şifa için aranıyor. Çok kıymetli bir ürün. Laboratuvar verileriyle şekillenen üretimin tüketiciye ulaşmasına az bir zaman kaldı. Ambalaj tasarımları devam eden ürün için bir yandan da tescil işlemleri devam ediyor. İçebilen için değerli bir ürün olacak olan beyaz çayı sizler gibi bende heyecanla bekliyorum.

 

Hoş geldin Altın Çay, hoş geldin İmparatorların Çayı dememize az kaldı.

 

Ersoy USTAOĞLU

17 Haziran 2014 / RİZE