Mümin, Müslüman; “elinden ve dilinden başkalarının zarar görmediği, güvende olduğu insandır. İlme ve İslam dinine göre yaşam biçimi oluşturandır. Güvenen ve güvenilen olgun insandır. Başkalarına hiçbir haksızlık, zalimlik, zulüm yapmayan olgun insandır. Başkalarının kendine güvendiği, korkmadığı, sığındığı, yardım istediği, yardım eden güzel insandır. Dosdoğru doğru orta yolda, istikamette olup, aşırılık- gerilik içinde olmayan, harika ve harikulade bilge insandır. Allah’ın insana emanet ettiği her şeye sahip çıkıp, koruyan, gözetendir.” İslam dinini yaşamayan kâmil- olgun mümin olamaz.

Müslüman önce kendini, ailesini, akrabalarını, komşularını iyileştirmeli. Sonra merkezden çevreye doğru iyiliği yaymalıdır. Güvenli, sağlıklı dünya oluşturmalı. İslam faziletleri yaşanmadan, iman ve Müslümanlık olmaz. İslam değerlerini, ilmin faziletlerini yaşamayı alışkanlık edinmeli. Mümin önce Allah’a, peygamberine inanır ve güvenir. Allah cc. Ve peygamberimizin emir ve öğütlerini yerine getirir. İlmin gerçekleri ile bilge olarak yaşamalı. “İslam yaşanmadan insan değer kazanmaz.” Başkaları yarardan çok zarar görür. “Zalimden, zulmedenden, sapıktan hayır ve iyilik görülmez.” Onların güzel, süslü, uydurma, kandırmaca sözlerine inanıp, kanmamalı. Onlara uyarsa, bu tip sapkın insanlardan olmuş olur. “Onlar güven vermez, güvenli değillerdir.” Nefislerine uyarlar. Şeytanca davranırlar. İkiyüzlü, 200 yüzlü olurlar! Bunlarla beraber, birlikte olmamalı. “Onlarla bir ve beraber olanlar, onlardandır.” Zalim, zulmeden, yalan, yanlıştan, zarar vermekten taraf olurlar. Allah’ın, peygamberinin İlahi yolunu bırakıp, zalimlerin sapık, küfür, batılı ile olanlardan; hayır, iyilik gelmez. Onlar insanlığa İslam nimeti, nimet, bereket, iman, esenlik, güven, emniyet getirmeye sebep olmazlar. Sadece kötülüğün insanlığa bela olmalarına yol açarlar ve de bela olurlar!

Gerçek insanlıklı, insancıl, insaniyetli, merhametli, şefkatli insan; İslam olan insandır. İslam olmadan, İslam değeri taşıma mümkün değildir. İslam değerleri taşımayan, zalimlerin yaptıklarını mutlaka inceleyip, ders ve ibret almalı. Dünya tarihini ibretle, derinden düşünerek okumalı. O zaman Müslüman olmanın değeri çok daha iyi anlaşılacaktır. Gerçek Müslüman olan kişi geçim sıkıntısı, can sıkıntısı, ideolojik sapkınlık hastalığı görmez. Bu sağcılık, solculuk meselesi değildir. Bu bir İslam işidir. “İslam; eksiksiz, noksansız, mükemmel olan Yüce Allah’ın iradesidir.” Allah iradesi dışında kalan hiçbir şey; değerli, yararlı, doğru, iyi, güzel, hayırlı değildir. Allah iradesi dışında doğru, gerçek, güzel, iyi, yararlı, hayırlı olma durumu aranmaz. Küfür ve batılda insanlık olmaz, olmadı, olmuyor, olmayacak!

Mümin her şeyin en idealine taliptir. Aile büyüklerini, bireylerini sever ve sayar. Yalan söylemez. Emanetleri korur, kollar, gözetir. Yerine getiremeyeceği sözü vermez. Bencillik ve cimrilik etmez. Böbürlenmez, kimseyi küçümsemez. Paylaşmayı, yardımlaşmayı sever. Haksızlıklara güzel bir tavırla karşı koyar. Sözünde durur. Doğru, dürüst, güvenilirdir. Sağlam ve güzel huyludur. Başkalarını aldatmaz, aldanmaz. Kesin doğru olmayanın peşine düşmez. İşlerini yaparken; hakka, hukuka, kanunlara uygun yapar. “Önemli işlerini ıslak imza ve tutanakla bile yapmaz. Noter kanalı ile işlerini yapar. Hukukçulara danışmadan iş, eylem yapmaz. Günümüzdeki kötü niyetli insanlardan korunmak için en doğru olan yolu tercih eder, etmelidir.”

Çocukların yetenekleri ebeveyn ve öğretmenler tarafından keşfedilip, ona göre gerekli destek verilmeli. Her birimiz bu dünyada iyilik sınavını vermeli. İnsanlık sınavından geçmeliyiz. Yararlı işlerimizde süreklilik esas olmalı. Her an gelişmeyi sürdürmeliyiz. Allah’ın emir ve yasaklarına uygun, peygamberimizi örnek alan bir yaşantı içinde olmalıyız. Örnek şahsiyetli Müslüman olmalıyız.  İslam ilahi bir dindir. Rabbe ibadet etme, insanlığa, varlığa iyilik etme, güzel olma esas olmalı. “Peygamberimizin ve dosdoğru olan âlimlerin yolundan gitmeli.” İyilik, yardım, hizmet ve vakıf insanı olarak en güzel şekilde yaşamalı. Müslüman faydasız her işi, işlemi terk etmeli. Çok konuşmak yerine; çok yararlı bilgi, beceri edinmeyi becermeli. İki dünyada rahat ettirecek yaşantı sürmeli. “Her işi, eylemi sadece Allah cc. İçin yapmalı.” Çıkarcı, bencil, hodkâm olmamalı. Diğerkâm olmalı. İyilik insanı, vakıf insanı, yardım, hizmet insanı olmalı. “Heva ve hevesin, nefsin, şeytanın, şeytanlaşmışların ardından gitmemeli.” Cimri, pinti olmamalı. Cömert olmalı. Veren el olmalı. Kıskanmamalı. Çekemez olmamalı. İmrenmeli. Gıpta etmeli. Çirkinlik, kötülük, yalan, yanlış içine düşmemeli. “İslam dinin ve ilmin kurallarına ters- zıt- aykırı işlerde bulunmamalı.” Muhtaçlara yardım etmeli. “Müminler ancak kardeştir. Müminler kardeştir.” Asla unutmamalı. Çocuklarımızı terbiye etmeden önce kendimizi terbiye etmeliyiz. Güler yüzü, tatlı dili, veren eli, Hakk’a ibadeti, varlığa iyiliği, hizmeti arkaya bırakmamalıyız.