İyi, olgun insan olmak için pek çok fazilet değerine, ilke ve kurallarına sahip olmalı. İlim, bilim, din, iman, ahlâk, edep, hayâ, doğruluk, gerçeklik, adalet, insaf, vicdan gibi binlerce evrensel değere sahip olmalı. Cehalet içinde cahil olmamalı. Bilen, bilgin, bilge, sanatçı, sanatkâr, meslek sahibi olmalı. Kendimizi bu gibi değerlerle iyileştirip, geliştirip, olgunlaştırmalı. Hiçbir olumsuzluk, kötülük, fenalık, yaramazlık, zarar, ziyan içinde bulunmamalı. Her zaman olumlu, yapıcı, dosdoğru, iyi, güzel, hakça davranmalı.

                Sorumluluk bilincinde olmalı. Ödev, görevi hakça dosdoğru yapmalı. Aşırılık, gerilik, tembellik, saldırganlık, serserilik gibi ölçüsüz, dengesiz, olumsuz tavır göstermemeli. Sevgi, şefkat, merhamet, müşfiklik, saygı, hoşgörülü olmalı. Aile içinde, akraba, komşu, arkadaş, çevrede en güzel örnek olmalı. İletişimde, diyalogda, yaşamda beğenilen üstün özellikli rol model insan olmalı. Kıskançlık, çekemezlik hastalığına düşmemeli. İmrenme, gıpta etme, örnek alarak yükselme; duygu düşüncesi taşımalı. Yapmadığın işlerin başkalarınca yapılmasını istememeli. Hak, hukuk, adalet, doğruluk, gerçeklik, edep, hayâ, üstün güzel İslam ahlakında yaşamalı. Her işte namuslu, iffetli, emaneti koruyan, özenerek en güzel iş yapan olmalı. İslam ahlakı, ilim fazilet değerleri ile davranmalı.

                Madde bağımlılığı, alkol, içki, uyuşturucu, kumar, şans oyunları, aldatıcı davranışlarda bulunmamalı. Hileci, sahteci, sahtekâr, dalkavuk, hak yoldan ayrılıp; sapık, müşrik, münafık, kâfir, ateist, zelil, rezil olmamalı! Maddi, manevi, dini yönden tertemiz olmalı. “Allah’ın emirlerini tutup, yasakladıklarından, şüphelilerden sakınıp, kaçınmalı.” Her işimizi ilimle, din ile akıl ile zekâ ile ortak akıl ile yapmalı.

                Kendimizi kurtuluşa erdirdikten sonra; merkezden çepere doğru tüm insanlığı kurtuluşa erdirme mücadelesi vermeli. Doğayı, bitkileri, hayvanları koruyup, güzelleştirmeli. En zayıf olanı özellikle koruyup, gözetmeli. Tembellik, gevşeklik, güvensizlik oluşturmamalı. Fitne, fesat, bozgunculuk, yıkıcılık, dehşet, vahşet, barbarlık, katillik, katliamcılık göstermemeli! Bugün bu pis, kötü, fena duruma düşen bozuk inançlı, inanışlı sapık katiller vardır! Onlara karşı amansız mücadele vermeli. İyiler bilgili, bilinçli, etkin olmasa; bu adi yaratıklar etkin olur, olmaktadır!

                Güler yüzlü, tatlı dilli, özverili, vefalı, hakka bağlı, sözünün eri olmalı. “Hiçbir bozuk inanışta, batıl felsefede, sapık ideolojide olmamalı. Bu sapkın durumda olanlardan hayır, iyilik, yarar gelemez!” “Allah cc. Katında tek geçerli din İslam’dır.” Diğerleri küfür, batıl, boş, zararlı öğelerdir. Tevekkül etmeli. Derinlemesine dosdoğru düşünmeli. Duygu, iyi niyet, dosdoğru düşünme, güzel eylem, aksiyon sahibi olmalı. “Sapıklar kendini doğru sanır. O aptallara aldanıp, kanmamalı.” Farz, vacip, sünnet, mubah işler yapmalı. Haram, günah, israf, müfsit işlerden sakınmalı. “Kur’ân- Kerim’i peygamberimiz gibi yaşamalı.” Şeyh, önder, lider, hoca, mürşit gibi sıfatları haksız kullanan, cahil cühela, çıkarcı sapıklara asla uymamalı. Bugün batıl felsefi akımların, bozuk sapık ideolojilerin, dini kullanan münafıkların milyonlarca taraftarı vardır! Bunların zalimliğine, vaatlerine kanıp, köle olmamalı! Sapıklara- hak yolda olmayanlara uyup, iki dünyamızı perişan etmemeli.

                Sağlığımızı, vaktimizi, çocukluk ve gençliğimizi çok iyi değerlendirmeliyiz. Hiçbir şeyde israf etmemeli. Günaha, harama, pis işlere girmemeli. “Güzel hak fikirli ve davranışlı olmalıyız.” “Samimiyetle, ilimle, akılla, zekâmızla, öğrenerek dosdoğru işleri özenerek yapmalıyız. Güzel işleri ibadet maksadı ile yapmalı. Farz, vacip, sünnet olan ibadetleri peygamberimiz gibi yerine getirmeli.” Aklımıza estiği gibi davranmak, ibadet olmaz. İbadet, Allah’ımızın bildirdiği şekilde yapılırsa, ibadet olur. Gösteriş için yapılan işlerde hayır olmaz.  Tövbe süresi 71. Ayete ve Fussulet süresi 33. Ayete de eksiksiz uyarak yaşamalıyız.

                Sapık olan hiçbir ideoloji, görüş içinde olmamalı. Bugün dünyanın %90’a yakını sapıtmıştır. İnsanlığı, doğayı yok etmek için var güçlerince çalışmaktadırlar! Putperestler, faşistler, komünistler, emperyalistler, Siyonistler, diktatörler, sapıklar dünyayı ateşe vermiştir! Bunların kötülükleri mutlaka önlenmelidir. Dünyayı tamamı ile yok etme durumuna gelmişlerdir! Bu kötülükler önlenmeden insanlık, doğa rahatlık bulmaz. “Zalime hoşgörü gösterilemez. Gösterilirse, mazlumlar, mağdurlar, zayıflar yok olur! Zalim hak ettiği hukuki cezayı mutlaka görmeli.” Dünyanın bu kötü durumda olmasının nedenlerinden en başta geleni; adaletin, doğruluğun uygulanmayışıdır.

                Müslüman yumuşak olmalı ama zalime kendini asla ezdirmemeli. Müslüman hak insanı olmalı. Vakıf insanı olmalı. Yardım derneği özellikli olmalı. Veli olmalı. Hem takva hem de vera olmalı. Sapıkların ve zalimlerin düşüncelerini reddetmeli. Batılı, küfrü reddetmeli. Haram, günah, mekruh işler asla işlememeli. Allah’ın sevdiklerini sevmeli. Sevmediklerini de sevmemeli. Nefse, şeytana, şeytanlaşmışlara, hainlere, kahpelere, katliamcılara, alçaklara, kalleşlere, düşkünlere, çukur olanlara asla itibar etmemeli. Şiddet, terör yapanlara saygı göstermemeli. Olumsuz, şer olanlardan yüz çevirmeli. Hakkı, haklikati, iyiliği yaymalı. Kötülüğün azalmasına çalışmalı. Âlemlerin Rabbi olan Yüce Allah’a hakça ibadet, varlıklara çokça iyilik etmeli.