Son günlerde H1N1 (domuz gribi) ile H3N2, enfeksiyonlar ve diğer sık rastlanan hastalıkların artması üzerine bir açıklama yapan Ak Parti İl Genel Meclis Üyesi, İyidere Çevre Turizm ve Eğitim Dernek Başkanı (İçted) Sabit Karafazlı hijyen ve dezenfekte işleminde “buharlama” yöntemine geçilmelidir dedi.

Karafazlı yaptığı açıklamada; küf, bakteri, çeşitli virüs kökleri ve içe işleyen kokular hem havada hemde yüzeylerde yer almaktadır. Püskürtme ile yapılan dezenfektenin yeterli olmadığı son günlerdeki meydana gelen vakalardan anlaşılmaktadır. Avrupa’nın bir çok ülkesinde artık bu işlemler geliştirilen hassas cihazlarla kuru buharlama şeklinde etkin ve uzun vade de daha da ekonomik olarak yapılmaktadır. Böylece sadece kirlenmiş yüzeyler değil oda havası da temizlenmiş oluyor. Buharın ulaşmadığı nokta olmayacağından virüslerin üremesi de durdurulmuş oluyor dedi.



Karafazlı sözlerine söyle devam etti:” ezbere ilaçlama yapılmamalı. Zemin ve havanın tahlili yapılıp tanısı konup ona göre ilaçlama yapılmalıdır. Söz konusu buharlama ilaçlarının hiçbir eşyaya zarar verdiği de ifade ediliyor. Hastaneler, okullar, kreşler, camiler ve toplu kullanım araçları bu yöntemle dezenfekte edilmelidir.

Karafazlı sözlerini, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığından belgelerini almış ehil kişi ve firmalar bu işle görevlendirilmeli diyerek sözlerini tamamladı.