Azerbaycan’ın üçüncü cumhurbaşkanı olan ve mevcut Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in babası Heydar Aliyev, ölümünün 13. yılında adını taşıyan Heydar Aliyev Mesleki ve Teknik ve Anadolu Lisesinde anıldı.
Azerbeycan’ın mevcut Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in babası Heydar Aliyev için ölümünün 13. yılında adını taşıyan Heydar Aliyev Mesleki ve Teknik ve Anadolu Lisesinde tören düzenlendi. Tören, Türkiye ile Azerbeycan milli marşlarının okunması ve saygı duruşuyla başladı. Program daha sonra konuşmalarla devam etti.
Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Necibe Nesibova, Azerbaycan halkının milli liderinin Heydar Aliyev olduğunu söyledi. Nesibova, Türkiye ile Azerbeycan arasındaki ilişkilere de dikkat çekerek, "Azerbaycan’da devletleşme, rasyonel iç ve dış siyaset, sosyal ve ekonomik gelişme ve ordu yapılanması Heydar Aliyev’le başlamış ve bugün de O’nun izinden gidilerek gelişmektedir. Bugün hızlı şekilde gelişen Azerbaycan, O’nun eseridir. Azerbaycan’ı parçalanmaktan, kaostan, yok olmaktan kurtararak gelişme yoluna koyan O’ydu. Heydar Aliyev, yönetimde bulunduğu süre boyunca ülkenin kalkınması için hep uğraştı. Onun zengin kültürü, büyük tarihi geçmişi ile her zaman gurur duydu, gelecek kuşakların kaderi ile kaygılandı. Onun sayesinde Azerbaycan, bir devlet olarak tarihin zor dönemeçlerinden ve sınavlarından geçti" dedi.

"Türkiye’yi seven bir devlet adamıydı"
Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da sözlerini hatırlatan Necibe Nesibova, "Azerbaycan’ın doğal kaynaklarının dünya piyasalarına sunulması için kardeş Türkiye’yi kilit öneme sahip ülke addederek, politikaları bu doğrultuda geliştirdi. Haydar Aliyev, Türkiye sevdalısıydı ve Türkiye’yi seven bir devlet adamıydı. O, her zaman, her yerde Türkiye sevgisini dile getirmiştir. Türkiye’de de Heydar Aliyev sevgisi ileri boyuttadır. Bu nedenle Ankara, İzmir, İstanbul ve Gaziantep başta olmak üzere Türkiye’nin bir çok şehrinde okul, cadde, park ve benzer tesislere Heydar Aliyev adı verildi" şeklinde konuştu.

"Türk dünyasının güçlü olmaktan başka çaresi yok"
Aliağa Kaymakamı Dr Bayram Yılmaz Çağdaş da, Heydar Aliyev’in büyük bir lider olduğunu ifade ederek, rahmetle andığını söyledi. Çağdaş, "Milli ve daimi lideri merhum Heydar Aliyev bizimde büyüğümüzdür. Biz Azerbaycanlı kardeşlerimiz gibi onun yaptığı büyük işlerden gurur duyuyoruz. Azerbaycanlı kardeşimizin acısı bizimde acımızdır. Onların neşesi bizim de neşemizdir. Biz şuna inanıyoruz; Türk dünyasının güçlü olmaktan başka çaresi yok. Güçlü olmadığımız takdirde bize karşı oyun oynamaya, bizi küçük düşürmeye, bizi yıkmaya çalışacaklar. Bizler Azerbaycan kardeşlerimiz ve diğer Türk Cumhuriyetleri ile kardeşlik içinde birlik ve beraberlik içerisinde olduğumuz takdirde kimseler bizi yıkamaz" diye aktardı.

"Hizmetler asla hatıralardan silinmeyecek"
İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi de, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerindeki dostluk ve kardeşliğin önemine vurgu yaptı. Yahşi, "Ulusal Lider Heydar Aliyev seslendirdiği ’Bir millet iki devlet’ ifadesi iki devletin yeni dönemdeki ilişkilerinin kendilerine özgü, özelliklerinin bariz tecessümüdür. Sayın merhum Heydar Aliyev’in bölgesel barış ve dostluğu sağlamak, iki dost, kardeş ülke Türkiye ile Azerbaycan arasında ilişkileri derinleştirilmesi yolunda hizmetler asla hatıralardan silinmeyecek olan aziz hatırasına hürmet ve saygılarımı sunuyorum" dedi.

Aliyev’in sevdiği türküler söylendi
Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov ise Aliyev’in ’Bir millet iki devlet’ sözü ile Türkiye’ye olan saygısını ve sevgisini dile getirdiğini söyledi.
Konuşmaların ardından törende "Azerbaycan ve Türkiye ilişkileri" konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Anma töreni, Heydar Aliyev’i anlatan sinevizyon gösterisinin ardından Aliyev’in sevdiği türküler, öğrencilerin oluşturduğu oratoryo ve Azerbaycan-Türkiye şiirleri seslendirilerek son buldu.
Törene, Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz, Aliağa Belediye Başkan Yardımcısı Mehmed Ali Özkurt, Azerbaycan Eğitim Ateşesi Doç. Dr. Necibe Nesibova, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ogün Derse, Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve öğrenciler katıldı.