Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, Türkiye’nin geleneksel üretim teknolojileri ve politikalarıyla bir üst lige çıkmasının çok zor olduğunu hatırlatarak genç mühendislerden 4. Sanayi Devrimi sürecinde teknik bilgi ve kişisel yeteneklerini yaratıcılıkla geliştirip yenilikçi fikirler üretmelerini istedi. Mühendisliğin hayal eden, düşünen, tasarlayan ve uygulayan bir yeteneği gerektirdiğini belirten Gökçüoğlu, “O nedenle varlığınız ve yapacaklarınız ülkemiz için çok değerli” dedi.
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 2015-2016 Dönemi Mezuniyet Töreni, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun ile Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu’nun katılımıyla yapıldı. EÜ Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törende akademisyenler ve öğrencilere hitap eden EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçüoğlu, Makine Mühendisliği’nden 1973 yılında mezun olduğu üniversitede konuşma yapmanın kendisi için ayrı bir gurur kaynağı olduğunu dile getirdi. Aynı zamanda EBSO’nun bölge üniversiteleriyle oluşturduğu Üniversite Sanayi Koordinasyon Kurulu (ÜSKK) Başkanı da olan İbrahim Gökçüoğlu, bu kapsamdaki en verimli işbirliğini Ege Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirdiklerini vurguladı.
Dünyanın mühendislere ihtiyacı var
Baş döndüren teknolojik gelişmenin küreselleşmenin de etkisiyle ekonomik, toplumsal ve siyasal alanda yeniden yapılanmayı gerekli kıldığını belirten Gökçüoğlu, mühendislik fakültesinden mezun gençlerin dünyadaki değişimin gerisinde kalma lüksünün bulunmadığına işaret etti.
İbrahim Gökçüoğlu, küresel piyasalara entegre olan Türkiye’nin kendine 2023 hedeflerini koyduğunu, dünyada ilk 10 büyük ekonomi arasında olabilmenin yolunun da üretmekten geçtiğini vurgularken, sözlerini şöyle sürdürdü:
“EBSO olarak ‘Üretim yoksa kalkınmak hayaldir’ şiarını her kademede yerleştirmeye çalışıyoruz. Ancak artık geleneksel üretim yöntemlerinden geç kaldığımız yüksek katma değerli üretime geçmek zorundayız. Dünyanın geleceği de mühendislik çalışmalarında. Dünya var oldukça geçerli bir mesleğe sahip olmanın kıymetini bilin. O nedenle varlığınız ve yapacaklarınız ülkemiz için çok değerli.”
Genç mühendislerden mesleki ve teknik bilginin yanında kişisel donanımlarını farklı alanlarda da geliştirmelerini isteyen Gökçüoğlu, “Öncelikle yaşamınızda ve ilişkilerinizde dürüst olun, insanların güvenini kazanın. Dünyadaki gelişmeleri takip edebilmek için mutlaka lisan bilin. Farklı olun, mesleğinizde zor olanı seçin. Günümüz şartlarında her yıl 750 bin gencin işgücü piyasasına dahil olduğunu düşündüğümüzde zorlu rekabet ortamında ayakta kalmak, kendini kanıtlamak ancak farklı ve kaliteli olmakla mümkündür. Hedefleriniz olsun. Engellerden, sizi yolunuzdan vazgeçirmeye çalışanlardan yılmayın. Unutmayın ki rotası olmayan gemi hiçbir limana yanaşamaz. Hata yapmaktan çekinmeyin ama aynı hatayı iki kere yapmayın. Zorluklar gözünüzü korkutmasın. Emek harcamadan gelinen nokta başarı sayılmaz, kolay kazanılan kolay kaybedilir. Limitlerinizi zorlayın, sabrınızı hiç kaybetmeyin. Hayat seçimlerden ibarettir ve bunlardan en önemli ikisi iş ve eş seçimidir” dedi.
Sanayi 4.0 ile uyumlu eğitim
EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçüoğlu, yüksek teknolojili üretim için nitelikli işgücü, nitelikli işgücü için de küresel üretimin ihtiyaçları doğrultusunda nitelikli ve kaliteli eğitim sisteminin önemine dikkat çekerken, “EBSO olarak bunun altını ısrarla çiziyoruz. Çünkü bugün dünya Sanayi 4.0 ile farklı bir dil konuşurken bizim geleneksel üretim teknolojileri ve mevcut politikalarımızla bir üst lige çıkmamız çok güç hale gelmiştir. Bu bağlamda Sanayi 4.0 bilincini iş dünyasının en küçük birimlerine kadar yaygınlaştırmamız şart. Yeter ki genç nüfus avantajımızı doğru yönde kullanabilelim ve eylemlerimizi ivedilikle hayata geçirebilelim. Güzel ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine ulaşmasını hedefleyen Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bu yolda ülkemizi emanet ettiği siz gençlere olan güvenini boşa çıkarmayın” diye konuştu.
Sanayi 4.0 sürecinde üniversitelerde mesleki ve teknik bilgiyle donatılmış, kişisel yeteneklerini yaratıcılıkla geliştirmiş ve yenilikçi fikirler üreten bireylerin yetiştirilmesinin mutlak şart haline geldiğini de vurgulayan Gökçüoğlu, ÜSKK aracılığıyla üniversite ve sanayi işbirliğine katkı vermeye çalıştıklarını anlattı. İbrahim Gökçüoğlu, akademisyenleri sanayicilerle daha çok işbirliği yapmaya davet ederken şu görüşleri dile getirdi:
“Üniversitelerde üretilen bilimi sanayiye entegre edemezsek işimiz zor. Sanayiciler olarak bizlerin de üretim yerlerimizi akademisyenlere açmamız gerekli. Bu konudaki çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Bugün hocalarımızın projelerinde döner sermayeden aldıkları pay yüzde 85’e çıkarılmışsa, mühendislik öğrencilerinin staj yapmasında mesafe alındıysa Odamızın katkısı yadsınamaz. Şimdi de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan ısrarla akademisyenlerin sanayicilerle ortak tez çalışması yapmasını, sanayicilere de çalışan sayısına göre kez çalışmasını desteklemesini talep ediyoruz. Bunu sürekli gündemde tutacağız.”
"Üniversite ve sanayi işbirliği devam edecek"
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun da, üniversite ve sanayi işbirliğinin devam edeceğini söyledi. Kendisinin hekim olmasına rağmen henüz merkezi sınav sisteminin bulunmadığı 1973 yılında ODTÜ Elektrik Mühendisliği Fakültesi’ni kazanarak üniversite hayatına adım attığını daha sonra da EÜ Tıp Fakültesi’ne kayıt yaptırdığını anlatan Prof. Dr. Hoşcoşkun, “Sanayi ve üniversitenin her aşamada birlikte çalışmasını istiyorum. Ülkemizin sizlere ihtiyacı var. Yetişmiş, değerli insanlar olduğunuzu unutmayın, bu bilinçle çalışın” dedi.
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 2015-2106 Diploma Töreni’nde genç mühendislere diplomaları ve bu yıl dereceyle mühendislik fakültelerine giren gençlere başarı belgeleri E.Ü Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Aydoğan Savran ve EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu ile mühendislik fakültesi bölüm başkanları tarafından verildi.