İzmir’in Ödemiş ilçesi ve çevresinde kestane hasadı sona ererken, bu yıl verim ve fiyatlar üreticilerin yüzünü güldürdü. Bazı kestaneler ise İtalya’ya ihraç edildi.
Ödemiş ve çevresinde Ekim ayının başında başlayan kestane hasadı sona erdi. Başta Ödemiş’in Bıçakçı Mahallesi olmak üzere kestane üretimi yapılan mahallelerde kestaneler, muhafaza edilmek üzere havuzlara yerleştirildi. Kestanelerin hem verimi, hemde fiyatları bu yıl üreticileri memnun etti. Toptan kilo fiyatının 5-8 TL arasında alıcılı bulduğu ifade edilirken, kuraklığın kestaneye zarar verdiği de kaydedildi.
Üreticilerden Ali Dibekdağ, "Ekim ayı başı itibarıyla kestane hasadımızı başlamıştık. Bugünlerde kestane hasadımız da ürünlerimizi ağaçtan düşürme işlemi sona erdi. Ürün şimdi de dökek dediğimiz çukurlara yerleştiriliyor. Aynı zamanda satışlarımızı da yaptık. Bu yıl verim güzel fiyatlarımız da yüz güldürüydü. Yeni mahsul kestanelerimizi toptan kilo fiyatını 5 ile 8 TL arasında sattık. Önümüzdeki günlerde de satışlar devam edecek. Bu fiyatlar üreticimizin yüzünü güldürmüştür" dedi.
"Ağaçlarda kuraklıktan etkilenme yaşıyor"
Dibekdağ, kurak geçen havaya da dikkat çekerek, "Bu yıl en büyük sorun ise maalesef havanın kurak gitmesi. Uzun zamandır Ödemiş ve bölgesi yağış almıyor. Oluşan kuraklık hem ağaçlarımızı hem de ürünlerimizi tehdit ediyor. Kuraklıktan dolayı kestane ağaçtan zamansız düştü nem oranın dengede olmamasından dolayı kestane de büyüme beklenen gibi olamadı. Kuraklık şuanda da devam ediyor ürün daldan çıktı ama şimdide ister istemez ağaçlarda kuraklıktan etkilenme yaşıyor. İnşallah kısa süre içerisinde bölgemiz yağış alır ve kuraklık sona erer" şeklinde konuştu.
Kestana İtalya’ya gidiyor
Üretici Kadir Sezgin ise, kestanelerin İtalya’ya ihraç edildiğini de ifade ederek, "Kestane hasadımızın sonuna geldik. Ürün rekoltemiz ve fiyatlarımız güzeldi. Kestanelerimiz ihracat yoluyla en çok İtalya’ya gitti. Fiyatlarımız ise 5 ile 8 TL arasında değişti. Üreticiler olarak bizler fiyatlardan memnunuz. Kestanede geriye kalan ürün ise dökeklere yerleştiriliyor. Önümüzdeki haftalarda kalan kestanelerde piyasada olur."