Ka­dir Ge­ce­si, Ra­ma­zan-ı şerif ayı için­de bu­lu­nan ve Kur’an-ı kerimde met­he­di­len en kıy­met­li ge­ce­dir. Âyet-i ke­rî­me­de bu­yu­rul­du ki: “Ka­dir Ge­ce­si, bin ay­dan ha­yır­lı­dır.” Kur’an-ı kerim, Re­sû­lul­la­ha bu ge­ce gel­me­ye baş­la­dı. Ra­ma­zan-ı şerifin son 10 gü­nü için­de ve tek ge­ce­le­rin­de ara­ma­lı­dır. Hadis’i şeriflerde bu­yu­rul­du ki: “Al­la­hü tela in­din­de en kıy­met­li ge­ce, Ka­dir Ge­ce­si’­dir.”

“İbadet için en iyi ge­ce Ka­dir Ge­ce­si’dir. En kor­kunç ge­ce de ka­bir­de ka­lı­nan ge­ce­dir. En gü­zel ge­ ce­de, en kor­kunç ge­ce için amel ede­ne müj­de­ler ol­sun!”

“Sevabını Allahtan umarak, Kadir Gecesi’ni ihya edenin geçmiş günahları af olur.” [Buhârî]

(Kadir Gecesi’nde, bir kere Kadir süresini okumak, başka zamanda Kur’an-ı kerimi hatim etmekten daha sevaptır. Bu gece bir Sübhanallah, bir Elhamdülillah, bir La ilahe illallah söylemek 700 bin tesbih, tahmid ve tehlilden kıymetlidir. Bu gece koyun sağımı müddeti kadar [az bir zaman] namaz kılmak, ibâdet etmek, bir ay bütün geceleri sabaha kadar ibadet etmekten daha kıymetlidir.) [Tefsir-i Mugni]

Bu ge­ce­yi ih­ya için; ilim öğrenmeli, meselâ ilmihâl okumalı, kaza na­ma­zı kıl­ma­lı, Kur’an-ı kerim oku­ma­lı, dua ve tövbe et­me­li, sa­da­ka ver­me­li, Müs­lü­man­la­rı se­vin­dir­me­li, bun­la­rın se­vap­la­rı­nı ölü di­ri, bü­tün Müs­lü­man­la­ra gön­der­me­li­dir. Kadir gecenizi dualarımla tebrik ederim.