Karabük Valisi Mehmet Aktaş , son günlerde tartışma konusu olan ve Yenice Ormanları sınırları içinde yapılacağı ifade edilen katı atık bertaraf tesisine son noktayı koydu.
Vali Aktaş, yapılacak olan katı atık bertaraf tesisinin Yenice yolu üzerinde Karabük il merkezi mülki sınırları içerisinde yer alan Salmanlar köyünün sınırları içerisinde eski taş ocağının bulunduğu alan olduğunu söyledi.
Vali Aktaş, Karabük’teki bütün belediyelerin de ortağı olduğu bir birlik kurulduğunu ve bu birliğin 2011 yılında Aşağı Kızılcaören sınırları içerisindeki yere katı atık bertaraf tesisi yapımına karar verdiğini belirterek, “Bura ile ilgili ön hazırlıklar yapıldıktan sonra ihalesi de yapılmış ve inşaatına da başlanmış ama zaman içerisinde söz konusu yerin bu iş için yapılmaya çok elverişli olmadığı anlaşılmış. İşin doğrusu işin başında bir yanlış yer tespiti yapılmış o bir hakikat. Müteahhit ile birlik mahkemelik olmuş bu olaydan dolayı, orada kaymalar olmuş. İnşaatın yürümesine ve devam etmesine engel fiziki engeller gündeme gelmiş. Bunun üzerine idare ile yüklenici firma mahkemelik olmuş. Şu anda da dosyamız Yargıtay’da. Yargıtay’ın ilgili karar dairesinden karar bekliyoruz. Bunun yanında Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcımızın da talimatlarıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gelen teknik ekipler elemanlar söz konusu yerde ayrıca incelemelerde bulundular. Bu incelemeler neticesinde gördüğümüz kadarı ile buranın bu iş için çok uygun olmadığı hemen hemen kesinleşti çok çok büyük çok çok maliyetli. Yaklaşık 30 milyon olan bir maliyet söz konusu. Durum böyle olunca biz de doğal olarak alternatif yerler aramaya başladık. Bu yerlerden bir tanesi ve bize göre de en uygun olduğunu düşündüğümüz yer sizin de dediğiniz gibi yenice yolu üzerinde Karabük il merkezi mülki sınırları içerisinde Salmanlar köyünün sınırları içerisinde ki bir yer. Burası Karabük Zonguldak yolunun yapımı sırasında karayollarının taş ocağı olarak kullandığı ve yol yapımından çıkan hafriyatın depolandığı bir alan. Yani burası kesinlikle bir ormanlık alan değil. Yani dediğim gibi çok büyük miktarda hafriyatın döküldüğü bir alan ve çok kuytu bir alan. Yerleşim yerlerine oldukça uzak bir alan ve yeniceye de en az 15 kilometre mesafedeki bir noktada bulunan bir yer. Burası ile ilgili şu an için son karar verilmiş değil. İlgili kurumların görüşlerini biz yazılı olarak sorduk, onlardan cevaplar geliyor. Gelmeyenlerde var. Ayrıca bunun yanında teknik çalışmalarda zemin etütleri yapılıyor. Çalışmalarda neticelendikten sonra son kararı vereceğiz ama bu saat itibarı ile öngördüğümüz yer orası ve şu ana kadar çok olumsuz bir durumda yok, bir aksilik olmazsa inşallah oraya yeni katı atık bertaraf tesisimizi kurmayı düşünüyoruz. Dediğim gibi bu Karabük’ün en önemli en güncel konusudur. Ben bu konuda bütün ilgililerin yetkililerin ve vatandaşlarımızın desteğini bekliyorum” dedi.