İslam dünyasının kanayan bir yarası, Emeviler döneminin kara lekesi olan Kerbela olayı 1377. yılında Kayseri’de anıldı.
Bilgiyurdu Derneğince gerçekleştirilen Ahmet Vehbi Ecer Konferanslarının üçüncüsünde Kerbela Olayına yer verildi. Konferans öncesi kısa film gösterisi sunuldu. İlan edildiği üzere 19.30’da başlayan konferansa konuşmacı olarak tarihçi - yazar Melik Arvas katıldı. Melik Arvas konuşmasında Muharrem ayının 10. gününün önemini vurgulayarak; “Aşure günü olarak bilinen muharrem ayının 10. günü Kerbela Olayı’nın yaşanmasının yanında aynı zamanda, Nuh’un gemisinin karaya oturmasıdır. Tufanın bitmesidir. İnsanların tekrar yeryüzüne ayak basmalarıdır. Yunus peygamberin balığın karnından kurtulmasıdır. Yusuf (a.s)’ın kuyudan ve zindandan kurtuluş günüdür.” dedi.
Hz. Peygamber’in Hz. Hüseyin’i severken sık sık sahabelerin göreceği şekilde hep boynunu öptüğünü, fakat bu mesajın Kerbela’da anlaşılmadığını ifade eden Arvas, konferansında Hz. Osman (R.A)’ın halife seçilmesinden başlayarak Cemel Savaşı, Sıffın Savaşı, Haricilerin meydana çıkışı, Muaviyenin halife oluşu, Hz. Hasan’ın, eşi ‘Cade’ tarafından zehirlenmesi, Kerbela olayı ve sonrasını anlattı.
Dernek başkanı Mustafa Öztürk ise, Tarihçi Melik Arvas’a plaket takdiminden sonra yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Yiğit insanı belirleyen birinci nitelik, zulme ve haksızlığa ölümü bile göze alarak karşı çıkmasıdır. Hz. Hüseyin’i ölümsüzleştiren işte bu vasfıdır. Bu yüzden Hz. Hüseyin, yiğitler ve şehitler dizisinin en büyük isimlerinden biri olmuştur. Her devirde zalimler ve yezitler olagelmiştir. Ancak bu zalim Yezid’lerin karşısına dikilen Hüseyin’ler görmek, her zaman mümkün olamamıştır. Zulme, haksızlığa direnen bütün yiğitlere selam olsun.”
Konferans, Melik Arvas tarafından okunan Kur’an-ı Kerim ve dua ile sona erdi.
Bilgiyurdu Derneğinin, ‘Vehbi Ecer konferansları’na 28 Ekim 2016 Cuma günü Saat 19.30’da Prof.Dr. Ali KAYA’nın vereceği, ‘Cumhuriyet’ten Günümüze Türkiye’de Ekonomi’ konulu konferansla devam edilecek.