Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi hakkında tebliğ Resmi Gazete ‘de yayınlanmış, Tebliğ kapsamında işletme kurmak isteyebilecek kişiler, tarımsal kooperatifler, birlikler ve şirketlere konu hakkında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından ?bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Kadir Has Kongre ve Spor Merkezi Erciyes Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Toplantının açılış konuimasını yapan Ziraat Odaları İl Koordinasyon Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Güneş, "Yanı başımızdaki çiftçiler yüzde 70 destek alırken biz yüzde 50 alacağız. Bu proje uygulanırken KDV muafiyeti olması lazım. İyi bir şey, inşallah bundan faydalanırız. Çiftçilerimiz faydalanır. Kayseri dışına gittiğimiz zaman hep sanayisiyle, ticaretiyle anılıyor ancak tarım da hayvancılık da gelişti. Ancak bu projelerden yeteri kadar faydalanılamıyor. İnşallah bu proje faydalı olur" ifadelerini kullandı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan ise yaptığı konuşmada iletişim kopukluğunu sağlamak için böyle bir program düzenlediklerini belirterek, tarımın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de desteklendiğini söyledi. 2015 yılında 31 proje ile Kayseri’ye 23 milyon TL kazandırdıklarını dile getiren Kayacan, “Sizi niye buraya davet ettik? Kalkınma yatırımları aslında 2006 yılından bu tarafa gerek bizde gerekse ülkemizde kullanılmakta. Hep gündeme gelen ‘Devletle iş yapmak zordur’ mantığından dolayı birçok üreticimiz bize proje vermemiş. Baktığımızda 2006 yılı ile 2014 yılları arasında kullandığımı proje 47 tane. Kayseri’ye gelen 21 tanesi 11 milyon civarında. 2015 yılında biz yeni bir çalışma başlattık, ekibimizi değiştirdik. Sadece 2015 yılında 31 tane projeye destek verdik ve Kayseri’ye olan katkısı 23 milyon lira. Bakın 9 yılda 11 milyon lira, 1 yılda 23 milyon lira. Burada bir iletişim kopukluğu var. Bugün bu iletişim kopukluğunu gidermek amacıyla sizleri çağırdık. Tarım tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de destekleniyor, desteklenmeye de devam edecek. Çünkü tarımı desteklemezseniz üretim yapma şansınız yok. Tüm dünyada böyle. Yanlışı var, eksiği var, fazlası var. Ülkemizde de değişik şekillerde desteklemeler yapılıyor. Biz hepinize diyoruz ki gerek ilçe gerek il müdürlüğümüze gelin, bir bardak çayımızı için, arkadaşlarımızla istişare edin, kapımız açık. Hangi projeniz varsa, hangi fikriniz varsa bize ulaşın diyoruz. Bir bardak çayınızı içene kadar biz size neler yapmanız gerektiğini anlatacağız. Bizim hedefimiz bu sene en az 100 tane projeyi Kayseri’den geçirmek istiyoruz. Buna da baktığımızda en 100 milyon TL’nin Kayseri’de kalması demek diye düşünüyoruz. Daha önceki yıllarda Sivas’ta görev yaptım. Aslında bugün bizim ürünlerimizi marka haline getirmemiz, marka halini arttırmamız gerekiyor ve adliye çalışmalarına kafa yormamız gerekiyor. Diyeceksiniz ki ‘Biz zaten ürettiğimizi pazarlamada zorlanırken bunları nasıl yapacağız.’ Yapanlar bizden akıllı değil. Avrupa’nın birçok ülkesinde dünyanın bir çok ülkelerini gezdik gördük. Yapanlar çok akıllı oldukları için yapmıyorlar. Ama devlet ile vatandaşın arası açık değil veya bürokrasi engel değil. Biz de bugün bu bürokrasiyi kaldırdığımızı ilan etmek için çağırdık. Tabi ki kanunlar çerçevesinde gücü olacak. Kimse kanuna uymayan işlemde yardımcı olamaz. Ama bizler kapımızı açtık gönlümüzü açtık, sizlerin de, kıymetli yatırımcılarında bu konuda önünü açmak için buradayız. İnşallah hep birlikte güzel projeler yapacağız" dedi.
Konuşmaların ardından bilgilendirici sunum yapılarak, merak edilen sorular cevaplandırıldı.