Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Tekin Oto Boya ve Akzo Nobel A. Ş. tarafından sosyal sorumluluk projesi kapsamında otomotiv sektörünün ihtiyaç duyduğu oto boyacı kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak için oto boya laboratuvarı kuruldu.
Tekin Oto Boya ve Akzo Nobel A. Ş. tarafından sosyal sorumluluk projesi kapsamında Kayseri Merkez ve Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Motorlu Araçlar Teknolojisi alanına oto boya laboratuvarı açılarak gerekli ekipmanlarla donatılarak öğrencilerin hizmetine sunuldu. Laboratuvarın açılış konuşmasında konuşan Okul Müdürü Selçuk Erdem, “Tekin Oto Boya ve Akzo Nobel A. Ş. ile görüşmemiz yaklaşık 1 yıl önce başlamıştı. Bu görüşmelerin sonucunda bugün burada ilimizde ilk ve ihtiyacı olan oto boya alanında örgün eğitimde bir eğitim kurumu oluşturmuş bulunuyoruz. İçerisinde yetiştireceğimiz öğrencilerimiz sanayimizin gelişmesine, büyümesine kalifiye eleman olarak katkı verecektir. Gelişmişlik eğitim seviyesine göre ölçülmektedir. Biz her alanda yetişmiş, mesleğini en iyileri yetiştirmek zorundayız. Eğer biz mesleğinde en iyiler yetiştiremezsek başka sıkıntılar yaşamaya devam ederiz. Zorunlu eğitimin 12 yıl olduğu günümüzde mutlaka her birey yapabileceği alanlarda meslek sahibi olmak zorundadır. Bu anlamda okulumuzda çok ciddi yatırımlar yapılmaktadır. Bu yatırımların bir kısmını hayırseverlerimiz karşılamakta, bir kısmını devletimiz karşılamakta, bir kısmını okulumuzun döner sermaye imkanlarıyla biz karşılamaktayız. Son iki yılda yapmış olduğumuz yatırımın yaklaşık olarak makine parkı olarak değeri 5 milyon TL’dir. Az bir rakam değildir, her okula nasip olacak bir rakam da değildir. Okulumuz bu konuda öncüdür. İnşallah şehrimizin ihtiyacı olan ara eleman gücünü en iyi şekilde karşılamaya devam edecektir. İnşallah bu yatırımlarımız da artarak devam edecektir.” dedi.
Tekin Boya Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi ortaklarından Gültekin Soydal yaptığı konuşmada, bir tesisin değil bir girişimin açılışının yapıldığını belirterek, ihtiyaç olan bölümleri için eğitimlerin gerektiğini dile getirdi. Soydal, “1960’li yıllarda Kayseri’de küçük bir boya atölyesinde bu işi yapan, burada birçok ustamızın ustası olan merhum babamız Mustafa Soydal adına yaptığımız bu bölüm hepimize hayırlı olsun. O yıllarda çok zor şartlarda, sağlıksız ortamlarda şu anki teknolojinin çok gerisinde araçlar boyanırdı. Küçük atölyelerde havalandırma zayıf, boya fırını kabini yok, ilkel sistemlerde bu işler yapılırdı. Şu anki mevcut ustalarımız da çırak olarak başlardı. İlkokulu bitirdikten sonra okumak istemeyen ya da imkanı olmayan çocuklarımız ‘eti senin kemiği benim’ mantığıyla sanayiye çırak olarak bir ustanın yanına sanat öğrensin diye yollanır, şuana kadar da bu işler böyle giderdi. Şuanda bir tesisin açılışını yapmıyoruz, bir girişimin açılışını yapıyoruz. Yapmamız gereken yeni yeni bölümler açıp başka dalda da bu çocuklarımızı servisler için gerekli diğer bölümlerde de eğitmemiz gerekiyor. Mercedes’in meslek lisemizde açtığı bir bölüm var, şuanda açılışını yaptığımız boya bakım, koruma bölümü de hazır hale geldi. Gerekli olacak diğer bölümler kaporta, elektrik, rot balans, lastik ve diğer servisler için de yapmak gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
“Ülkenin gelişmişliği meslek liselerinden geçiyor”
Açılış töreninde konuşan Melikgazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Tuncay Demir bir ülkenin gelişmişliğinin meslek liselerinden geçtiğinin altını çizerek, “Bugün hayırlı bir iş için buradayız. İki tane organize sanayi bölgesi olan bir şehirde yaşıyoruz. Sanayicileriyle, işadamlarıyla, ticaretiyle orta Anadolu’nun liderliğine soyunan Kayserimizde meslek liselerimizi ve bu altyapı imkanı olan şehrimizi bütünleştirmek, birleştirmek zorundayız. Yapılacak olan protokollerle, işbirlikleriyle, esnaf odalarımızla, sanayi odamızla okullarımızı birleştirerek işbirliği içerisinde beraber, kol kola, omuz omuza yürümemiz gerekiyor. ‘Meslek liseleri memleket meselesi’ denir ya her zaman, gerçekten büyük bir memleket meselesi. Bu ülkenin gelişmişliğinin, kalkınmışlığının yolu buradan geçiyor. Avrupa Birliği ülkeleriyle kıyasladığımızda o ülkelerin mesleki teknik eğitime verdiği önemle ülkemizi kıyasladığımızda çok yol kat etmek gerektiğinin farkındayız. Bu yolda yürümemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından kesilen kurdele ile oto boya laboratuvarı öğrencilerin hizmetine açıldı.