Kilis’in en önde gelen zeytin üreticilerinden Şerif Mercimek, Kilis’te yaşanan kuraklık nedeniyle zeytin rekoltesi bir önceki döneme göre daha az olduğunu söyledi.
Zeytin Üreticisi Şerif Mercimek, ülke genelinde 160 milyon civarında ağacın bulunduğunu ve bunların yaklaşık yüzde 50’sinin verimli olduğunu vurguladı. Kilis ve çevresinde zeytin rekoltesinin düşük olduğunu belirten Mercimek, "Bölgemizde geçen yıl var yılıydı. Bu sene önceki sezona göre daha az zeytin rekoltesi var. Ege Bölgesinde ise geçen yıla göre daha fazla zeytin rekoltesi bekleniyor. Kilis’te, zeytin üretimi için umudumuz gelecek sezon. Bölgemizde gelecek yıl zeytinde ’var’ yılı yaşanacağını düşünüyoruz. Hava koşullarının da istenilen şekilde gerçekleşmesi halinde bu yılki üretim kaybımızı, seneye fazlasıyla telafi edeceğimizi ümit ediyoruz" dedi.
Türkiye’nin dünya zeytinyağı liginde hak ettiği yeri alması için ellerini her zaman taşın altına koyduklarını belirten Mercimek, “Üreticinin gelecekten umutlu olması, heyecanını kaybetmemesi ve üretime dört elle sarılması için doğru yaklaşımlar içinde olmalıyız. Öte yandan zeytinyağı pahalı değil değerli bir üründür ve değerli bir ürünün de bir bedeli olur. O değerli ürünü üreten çiftçi de hiçbir zaman çok para kazanmaz. Yok yılında da geçinmenin derdindedir" diye konuştu. Türkiye’de son 10 yılda üretim ve markalaşmanın hızla geliştiğini anlatan Mercimek, "Görmeye alışık olduğumuz sanayi tipi markaların yanı sıra, butik üretimler de reyonlarda yer almaya başladı. Son 10 yılın grafiğine bakıldığında, butik üretimlerin pazar payı yüzde 10’u buldu. Nitekim, zeytin ve zeytin yağına verilen destekleme primleriyle, sektör rahatlatılmaya çalışılmaktadır” diye konuştu.