Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un vefatının 80. Yıl dönümü nedeniyle Kırıkkale Üniversitesi tarafından ‘Vefatının 80. Yılında Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı’ konulu bir konferans düzenlendi.
Üniversite Türk Dili ve Edebiyatı Topluluğu tarafından Yahya Kemal Salonunda düzenlenen etkinlikte Ankara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Çetin konuşmacı olarak yer aldı. Konferansa akademisyenler ve öğrenciler büyük ilgi gösterdi. İstiklal Marşının bizi millet yapan temel metinlerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Nurullah Çetin “İstiklal Marşı sıradan bir edebi metin değildir. Bu metin milli ve manevi değerlerimizi içeren, bizi etkilemeye devam eden veciz bir metindir. İstiklal Marşımız tam olarak Milli Mücadele döneminin ortasında yazıldı” dedi.
"Üzülmeyin endişe etmeyin"
İşgale uğramış Türk milletinin bu bağımsızlık mücadelesinin İstiklal Marşımızın temel çıkış noktası olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nurullah Çetin, “İşgale karşı diriliş, direniş beyannamesidir. Mehmet Akif Ersoy ‘Hakkıdır Hakk’a tapan milletimin istiklal’ ifadesiyle işgalcilere ve işgale karşı bir tavır ortaya koyuyor. İstiklalin tarih boyunca Allah’tan başka hiç kimseye boyun eğmemiş Türk milletinin en tabi hakkı olduğunu vurguluyor. İşte İstiklal Marşı bu ruh ve şuuru bizlere telkin ediyor. Mehmet Akif, Peygamberimizin (sav) dediği gibi Türk milletine ‘Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak’ diye sesleniyor. ‘Üzülmeyin, endişe etmeyin, korkmayın. İmkanlarımız olmasa da o imkanlara hükmü geçen Allah’ımız var’ diyerek Türk Milletine güven telkin ediyor” ifadelerini kullandı.
Program sonunda Kırıkkale Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhittin Eliaçık tarafından Prof. Dr. Nurullah Çetin’e plaket verilirken Prof. Dr. Nurullah Çetin öğrenciler için kitaplarını imzaladı.